fredag 16 april

Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

Har de rätt att överklaga skyddsjakten?

Senast idag, på fördmiddagen, ska organisationerna Wolves in Scandinavia och Wolf Association Sweden bevisa att de uppfyller kraven för att få överklaga skyddsjakten i Färila.
Om organisationerna har rätt att överklaga så ska vi pröva saken, om de inte har rätt att överklaga kan skyddsjakten återupptas, säger Naturvårdsverkets jurist Rikard Janson.

 

Turerna kring myndighetsbeslut om skyddsjakt på varg blir allt krångligare. I fredags beslutade Naturvårdsverket att inhibera beslutet om skyddsjakt på en varg i Färila, efter upprepade angrepp mot hundar i området. Det beslutet togs efter att två organisationer Wolves in Scandinavia och Wolf Association Sweden överklagat beslutet. Förstnämnda förening begärde även inhibering av skyddsjakten.

Det är oklart om de här föreningarna uppfyller kraven som ställs för att ha rätt att överklaga sådana här beslut, säger Rikard Janson, biträdande avdelningschef vid enheten för miljöjuridik på Naturvårdsverket.

Det var också Janson som förra veckan fattade beslutet om inhibering av skyddsjakten, efter överklagan från ovan nämnda organisationer.


Minst tre år minst 100 medlemmar

För att ha rätt att överklaga måste en organisation ha bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år och ha minst 100 medlemmar. Dessutom måste organisationen ha som huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen, säger Rikard Janson.

De två överklagande organisationerna ska alltså senast idag, på förmiddagen, inkomma med underlag för att bevisa att man uppfyller dessa krav.

Först då kan vi ta beslut om de över huvud taget har rätt att överklaga. Om de uppfyller dessa krav så ska vi pröva saken, säger Rikard Janson.

Om organisationerna inte uppfyller kraven läggs deras överklagan åt sidan, inhiberingen avbryts och skyddsjakten kan återupptas.

 

”Vi kan bara avvakta”

På länsstyrelsen i Gävleborg arbetar Sara Sundin som rovdjurshandläggare vid Natur- och viltenheten.

Vi vet egentligen ingenting just nu, vi har inte hört något mer om detta och kan i nuläget bara avvakta Naturvårdsverkets beslut, säger hon.

Det har uppstått ett litet vakuum i och med detta, vi får helt enkelt avvakta och se vad som sker. Nu ser det ut att kunna bli spårsnö och våra naturbevakare får då bättre möjligheter att spåra i området. Då kan man också lättare se om det finns kvar varg i området, hur de rör sig och så vidare, säger Sara Sundin.

 

Läs mer:

Länsstyrelsebeslut: Skyddsjakt på varg i Färila

Skyddsjakten i Färila stoppad

Vad krävs för att få överklaga skyddsjakt? 

Naturskyddsföreningen får överklaga all skyddsjakt

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram