fredag 29 mars

GPS-märkta vargar har vandrat till Norge

Vargforskarna från Skandulv har i nuläget kontakt med sju GPS-märkta vargar. Samtliga vargar märktes under den förra vintern och våren. Fem av dem är kvar i landet, två har vandrat till Norge.

En tikvalp från Galvenreviret befinner sig väster om Glåma i Norge där hon gått fram och tillbaka mellan Kongsvinger, Elverum och Hamar sedan i juli. Tiken verkar ha etablerat sig i ett område norr Kongsvinger.
Hon har alltså ännu inte sövts och flyttats. Möjligen blir detta aktuellt igen när det blir snö och väder för sövning från helikopter, rapporterar vargforskare Olof Liberg.

Kullbror i Norrtälje
En kullbror från Galvenreviret har nu definitivt etablerat sig i området mellan Åkersberga och Norrtälje, runt Riala och Beateberg i sydöstra Uppland strax nordost om Stockholm. Det finns även uppgifter om observationer av en omärkt varg i samma område, men de är ännu så länge obekräftade.
En hanvalp från Ockelbo har nu etablerat sig på östra Kolmården, nordväst om Finspång och ett par mil nordväst om Norrköping i norra Östergötland. Här lever han bland annat av dov- och kronvilt.

Tre vargar från Fulufjället
En tikvalp från Fulufjället i nordvästra Dalarna uppehåller sig fortsatt i området sydväst om norska Trysil i Hedmark, mellan Julussa-, Kynna- och Juvbergsreviren i sitt långsmala revir utefter östra sidan av Julussareviret.
Det blir allt tydligare att det bör finnas ett annat nytt revir direkt öster om hennes, i området syd Trysil, som hon helt undviker. Däremot går hennes hemområde upp i en båge österut norr om Trysil, menar Olof Liberg.
Den andra tikvalpen från Fulufjället verkar nu ha hittat en lucka mellan Aamäck-, Ulriksberg- Loka-, Brattfors och Sandsjöreviren i området mellan Hällefors och Filipstad i östra Värmland och nordöstra Örebro län. Vargen har varit stationär i detta område den senaste månaden.

Södra Härjedalen
Den tredje sändarförsedda tikvalpen från Fulufjällsreviret rör sig i ett fyra gånger fem mil stort område i södra Härjedalen söder om Lillhärdal och sydväst om Sveg. Där hon varit sen den 2 juni. Hon gör även räder ner i norra Dalarna ända ned mot Våmhusreviret.
Den invandrade hanvargen som märktes i Norrbotten i början av april, rör sig fortfarande inom sitt cirka åtta gånger åtta mil stort område mellan Kalix- och Råneåälvarna i Norrbotten.
Forskarna har sedan den 22 augusti inte längre någon kontakt med tiken i Aamäck.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev