torsdag 30 mars

Glöersen: Som att jämföra äpplen med päron

Gunnar Glöersen.

I 18 år har Artdatabanken angett att Sverige hade 700 lodjur vid EU-inträdet 1995. Men idag ändrade de sin siffra. Detta efter ett brev från Rovdjursföreningen.

Olle Olsson Publicerad 27 november 2013 - 18:24

En dryg vecka innan riksdagens beslut om rovdjurspropositionen, korrigerar plötsligt och oväntat Artdatabanken sin siffra. Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman hos Jägareförbundet, sågar Artdatabankens utspel. Han menar att det här bara är ett sätt att jämföra äpplen med päron.

Det är inte första gången Artdatabanken räknar ”fel” i lodjurssammanhang. I slutet av oktober 2008 publicerade Svensk Jakts hemsida en artikel med rubriken ”Artdatabanken räknade fel – igen”.

Enligt Johan Bodegård, dåvarande chef på Artdatabanken, var det då osäkerheten i vilken beräkningsmodell som skulle användas, samt vilken säkerhetsmarginal som skulle tillämpas, som ställde till problem när Artdatabanken skulle komma fram till vilken bevarandestatus lodjuren har i landet. Med andra ord hur många lodjur det ska finnas i landet utan att stammen hotas.

– I dagsläget vet vi inte vilken bevarandestatus lodjuren har i landet, sa Johan Bodegård då.

Han menade att det var motstridiga direktiv från EU-kommissionen som medförde den totala förvirringen. Bland annat förordade kommissionen två olika beräkningsmodeller.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev