fredag 29 mars

Genetik gick före skadebild

Det blir ingen skyddsjakt på vargtiken i reviret Prästskogen/Haverö i Ljusdals kommun. Naturvårdsverkets beslut går inte att överklaga. (Bilden föreställer inte den aktuella vargtiken utan är tagen i ett annat sammanhang). Foto:Olle Olsson

Genetiken gick före skadebilden när Naturvårdsverket avslog en begäran om skyddsjakt efter varg i Ljusdals kommun.
— I det här fallet är kraven högre för vad som anses som en allvarlig skada, säger juristen Hanna Ek vid Naturvårdsverket.

Länsstyrelsen i Gävleborg beslutade den 22 december 2014 om skyddsjakt efter en varg (alfatiken) i reviret Prästskogen/Haverö i Ljusdals kommun.
Jakten skulle bedrivas med hjälp av helikopter. Skälet för skyddsjakten var att förhindra allvarlig skada. Vargtiken har nämligen vid fyra tillfällen angripit hundar och länsstyrelsen konstaterade att kriterierna för skyddsjakt var uppfyllda i och med dessa angrepp. Risken för allvarlig skada på fler hundar bedömdes som stor av länsstyrelsen.

Fem angrepp
Vidare ansåg länsstyrelsen följande: ”I detta fall avser ansökan endast alfatiken, som inte är av genetiskt viktig härkomst. Skyddsjaktens effekter på vargstammens tillväxttakt och gynnsamma bevarandestatus kommer därför att vara marginell.”
Bara dagarna efter att länsstyrelsen i Gävleborg fattat beslutet som skyddsjakt skedde dödade vargtiken ytterligare en hund. Totalt fem angrepp alltså.
Men Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen överklagade länsstyrelsens beslut om skyddsjakt till Naturvårdsverket som gav de båda föreningarna rätt. Det blir alltså ingen skyddsjakt.
– Vi hade gärna sett att det blivit skyddsjakt på den här vargen och vi tyckte kriterierna var uppfyllda, säger Sara Sundin, handläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Fel varg skjuts
Naturvårdsverket skriver i beslutet följande: ”Även om skyddsjakten avser just tiken och beslutet har ett antal viktiga villkor när det gäller genomförandet av jakten finns alltför stor för risk att fel varg, och då en genetiskt viktig varg, fälls. Oaktat detta har även tiken betydelse för upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus genom att hon bidrar till att genetiskt värdefulla valpar föds i reviret. Om hon skulle fällas genom skyddsjakten finns det, som framförs i överklagandena, risk för att den genetiskt viktige hannen i reviret inte får någon föryngring detta år. “
Naturvårdsverket anser att ett beslut om skyddsjakt riskerar att försvåra upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus.
Med andra ord anses genetiken vara viktigare än skadebilden i det aktuella fallet.
Hanna Ek, jurist vid Naturvårdsverket, har varit föredragande i beslutet.
Hon uppger att fyra angrepp kan anses som allvarlig skada.

Högre krav
– I det här fallet är dock kraven högre för vad som anses som en allvarlig skada. Man får väga in genetiken i bedömningen av den här skadebilden. Skadorna och risken för ytterligare skada är inte tillräckligt allvarliga eftersom det skett i ett revir med genetiskt viktiga vargar. Vi gör en helhetsbedömning av kriterierna för skyddsjakt, säger Hanna Ek och hänvisar till riktlinjerna om skyddsjakt som Naturvårdsverket baserat sin bedömning på. Dessa riktlinjer tar i sin tur hänsyn till EU-kommissionens synpunkter.
– Ju större en negativ påverkan ett beslut om skyddsjakt har på populationen av den aktuella arten, desto högre krav bör ställas på de förutsättningar som ska vara uppfyllda, berättar Hanna Ek.
Hon konstaterar också att i fallet med Junselevargen så var skadebilden så pass stor att Naturvårdsverket beviljade skyddsjakt trots att det handlade om en genetiskt viktig varg.

Valpkull
Vidare menar Naturvårdsverket att sannolikheten är hög att alfatiken och den så kallade Galvenhannen får en kull med genetiskt värdefulla valpar.
Men hur kan ni veta att de får en valkpkull?
– Det finns ingen garanti för att de får en kull, säger Hanna Ek.
– Men sannolikheten är hög, eftersom de fått valpar tidigare, tillägger handläggaren Helene Lindahl.
Hanna Ek säger också att det varit ett litet klurigt ärende att handlägga med en bedömning i flera steg.
Naturvårdsverkets beslut går inte att överklaga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev