fredag 19 april

Gå på din jaktvårdskrets årsmöte

Årsskifte innebär en hel del administrativt arbete i kretsstyrelserna. Dels ska Jägareförbundet sammanfatta året som gick i form av verksamhetsberättelse och bokslut och dels ska förbundet planera för kommande år i form av verksamhetsplan och budget.

Förutom de administrativa uppgifterna kretsarna har runt årsskiftet ska de planera för ett årsmöte som förhoppningsvis blir välbesökt av engagerade medlemmar som vill påverka.

Hur ser ni medlemmar på årsmötet? Är det ett tillfälle att träffas och dricka en kopp kaffe med tillhörande bulle eller är det ett tillfälle att ställa krav och komma med synpunkter på kommande verksamhet i kretsen?

­­­­­­Synpunkter i efterhand

Det finns mycket möjligheter att vara aktiv på årsmötet. Mötet är ju kretsens högsta beslutande organ och det är där man har möjlighet att påverka. Kanske består din krets av 500 medlemmar, av dessa kommer cirka 50 personer på kretsårsmötet.

Medlemmarna överlåter alltså tio procent av medlemmarna att styra kretsens verksamhet, besluta om kretsens ekonomi och andra för kretsen viktiga frågor.

Vad tycker de 90 procent av medlemmarna som är frånvarande?

Känns det igen? Detta speglar demokratins dilemma. Ska en demokratisk process fungera krävs att medlemmarna engagerar sig och aktivt deltar i kretsens verksamhet. Med rätt personer i styrelserna bedrivs en verksamhet som är till gagn för medlemmarna.

Vanligt förekommande är att medlemmarna i efterhand har synpunkter på kretsverksamheten, men då är det så dags. Årsmötet har fattat ett antal beslut som ska följas.

Nytta för den som är medlem
Det finns naturligtvis en hel del kretsar i länet som bedriver en utmärkt verksamhet till stor glädje för medlemmarna men det finns också en del kretsar som bara existerar. Hur ser medlemmarna på detta? Är denne nöjd med tingens ordning och väljer åt andra medlemmar att besluta om verksamhet som berör?

Man kan fråga sig om kretsen bedriver en verksamhet som är till glädje och nytta för den som är medlem?

Jägareförbundet står inför en tuff uppgift. Länsföreningarna och kretsarna har vikande medlemssiffror och vi har en ny älgförvaltning och en rovdjurspolitik som havererat. Hur ska de förtroendevalda agera? Det är medlemmarna som ska styra. Kom på årsmötena och tala om vad ni vill med kretsens verksamhet.

Ökat engagemang resulterar i en bättre demokrati och förhoppningsvis ett starkare Jägareförbund med en verksamhet som alla ställer sig bakom och en verksamhet som är till gagn för medlemmarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev