lördag 4 juli

Publicerad 10 juni 2014 - 12:17

Frustrerad delegation skriver till regeringen

Både licensjakten på varg och lodjursjakten i Gävleborg ligger fortfarande för avgörande hos förvaltningsrätten. Foto: Martin Källberg

Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg känner frustration om överklaganden av jaktbeslut på rovdjur. Nu skriver delegationen till regeringen för att få till en ändring.

Viltförvaltningsdelegationen skriver i sitt brev till regeringen: ”Att ett myndighetsbeslut ska kunna överklagas och omprövas är en självklarhet och en av grundbultarna i ett demokratiskt samhälle. Samtidigt ser vi att den utdragna processen som många gånger följer ett överklaganden skapar en ryckighet och osäkerhet i förvaltningen. Rovdjursförvaltningen har i omgångar omformats för att bli tydlig och adaptiv. Långa handläggningstider motverkar detta oavsett om beslutet visar sig vara rätt eller fel.
Rovdjursförvaltningen strävar efter att i största möjliga mån förebygga skador och konflikter – något som anses vara en grund för att rovdjuren ska kunna existera i Sverige. Utdragna inhiberingar av jaktbeslut ger en minskning av antal verktyg som kan förebygga att skador och konflikter uppstår.
Eftersom rätten att överklaga ett beslut ska finnas samtidigt som det behövs en tydlig och fungerande rovdjursförvaltning önskar vi att Regeringen ser över möjligheten att införa maxtider för behandling av överklaganden inom förvaltningsrätten.”

Undertecknad av Landshövdingen
Skrivelsen till regeringen är undertecknad av Barbro Holmberg, Landshövding och ordförande i Gävleborgs viltförvaltningsdelegation.

Naturvården reserverar sig

Naturvårdens representant, från Naturskyddsföreningen, i Gävleborgs viltförvaltningsdelegation reserverar sig mot innehållet i delegationens skrivelse.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram