måndag 25 oktober

Publicerad 23 december 2013 - 09:31

Upphäver skyddsjaktsbeslut i Skåne

Skyddsjakt på varg i Skåne har för andra gången stoppats av Förvaltningrätten i Stockholm. Foto i hägn: Olle Olsson

Förvaltningsrätten i Stockholm har för andra gången upphävt Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på varg i Skåne.

Gunilla Skotnicka Ewing. Foto: Naturvårdsverket– Vi är nog lite förvånade över domen, säger Gunilla Skotnicka Ewing, chef för art- och områdesskydd på Naturvårdsverket.
– I den första domen konstaterade rätten att det var allvarlig skada men att vi inte motiverat detta med annan lämplig lösning tillräckligt. Nu i den andra domen tycker de inte längre att det är allvarlig skada, säger Gunilla Skotnicka Ewing.

34 får dödade

Naturvårdsverket beslutade den 15 augusti om skyddsjakt på en varg i sydöstra Skåne, som vid det laget hade dödat 23 får under fyra angrepp. Sedan dess skedde ytterligare fyra angrepp i samma område. Totalt har 34 får dödats.
Naturvårdsverkets beslut överklagades av Föreningen Nordulv och Förvaltningsrätten i Stockholm biföll överklagandet och upphävde beslutet om skyddsjakt.
I den domen ansåg förvaltningsrätten att det sannolikt var samma varg som låg bakom angreppen. Rätten godtog också Naturvårdsverkets argumentation att sannolikheten är låg att skyddsjakten skulle drabba en genetiskt skyddsvärd individ.

Ny skyddsjakt

Den 20 september fattade Naturvårdsverket ett nytt beslut om skyddsjakt på varg i sydöstra Skåne efter en ansökan från Lantbrukarnas riksförbund, LRF.
– Vi gör bedömningen att det finns stor risk för allvarlig skada för alla de fårbesättningar som finns i området. Totalt har åtta angrepp skett sedan den 4 augusti med omkring 35 döda får och ett stort antal skadade får, sa då Göte Hamplin, vilthandläggare på Naturvårdsverket.
Även det skyddsjaktsbeslutet överklagades av föreningen Nordulv och någon skyddsjakt hann aldrig komma igång.

Efter nyår

Och nu har alltså Förvaltningsrätten i Stockholm upphävt även detta skyddsjaktsbeslut. Man skriver i domen bland annat att inga konkreta omständigheter i utredningen visar att det vid tidpunkten för Naturvårdsverkets beslut den 20 september förelåg en risk för ytterligare vargangrepp inom det aktuella skyddsjaktområdet och att inte heller några ytterligare vargangrepp inträffat under tiden som målet handlagts hos förvaltningsrätten.
– Vi har tittat på domen och överväger om vi ska överklaga. Vi har tre veckor på oss så vi bestämmer oss efter nyår, säger Gunilla Skotnicka Ewing på Naturvårdsverket.
– Nu handlar det inte längre om den praktiska jakten i sig utan om hur vi ska kunna hantera de här frågorna. Skyddsjakt är ett viktigt instrument i förvaltningen av vargstammen, säger hon.

Lugn höst

Hösten har varit relativt lugn på rovdjursfronten i Skåne. I mitten av oktober dödades sju får i Emmaljunga i norra Skåne troligen av varg. Ett lodjur observerades i början av december i den södra delen av Sjöbo kommun. Den 10 december säkrades spår efter varg i Karlshamns kommun, Blekinge.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram