måndag 17 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:43

Fortsatt möjligt att jaga björn i viltvårdsområden

Kammarrätten i Sundsvall väljer att inte ta upp det omskrivna målet om möjligheten till björnjakt i viltvårdsområden.
Rätten hävdar överraskande att målet avskrivs eftersom jaktåret som förvaltningsrättens dom gäller redan har avslutats.

I juni 2010 meddelade förvaltningsrätten i Härnösand sitt avgörande i ett fall där en markägare i ett viltvårdsområde (vvo) överklagade områdets beslut om björnjakt i vvo:t för jaktåret 20092010.

Förvaltningsrätten fann att viltvårdsområdets beslut om jakt på björn var felaktigt eftersom man inte hade motiverat varför skyddsjakten var nödvändig i området.

Domen överklagades till Kammarrätten i Sundsvall, som nu alltså väljer att inte ta upp målet. Kammarrätten skriver dock att förvaltningsrättens bedömning framstår som riktig.

 

Björnjakt möjlig i viltvårdsområden

Men detta betyder inte att jakt på björn, lodjur, varg och vildsvin inte är tillåtet i viltvårdsområden. Däremot betyder det att Jägareförbundets tidigare rekommendationer om jakt inom vvo fortfarande gäller. Läs förbundets rekommenadtioner nedan:

 

Jägareförbundets rekommendation för vvo:n

En viltvårdsområdesförening ska fatta beslut på årsstämman om jakt på björn, det är grundförutsättningen enligt lagen för att jakt ska få bedrivas inom ett viltvårdsområde som områdesjakt och/eller gemensamhetsjakt. De normalstadgar som finns medger dock inte gemensamhetsjakt på övrigt vilt, alltså allt annat än älg. Det finns dock vissa vvo:n som ändrat stadgarna så det är möjligt, något som Svenska Jägareförbundet rekommenderar.

Däremot är områdesjakt möjligt. Om man har fattat beslut om områdesjakt för björn så får alla jaga björn när de vill inom hela viltvårdsområdet, under förutsättning att övriga regler för jakten följs. Man kan då till exempel jaga björn samtidigt som när man har gemensamhetsjakt på älg.

Om det däremot är så att alla jagar övrigt vilt enskilt på sin mark, dvs inget beslut om områdesjakt har fattats, får man då naturligtvis bara jaga på sin egen mark om man inte har tillstånd från övriga markägare. Under gemensamhetsjakt på älg kan då samtliga markägare tillåta alla att fälla björn på samtliga marker som ingår i vvo:t.

Om ett viltvårdsområde har fattat ett motiverat beslut om skyddsjakt/områdesjakt på björn finns ingen anledning att inte jaga som planerat. I annat fall måste de som jagar ha samtycke av de markägare som berörs.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram