onsdag 5 augusti

Publicerad 12 augusti 2014 - 11:42

Första föryngringen av mårdhund i Västerbotten

Mårdhundvalpen i Burträsk är den första dokumenterade mårdbhundsföryngringen i Västerbottens län. Foto: Mårdhundsprojektet

Under söndagskvällen avlivades en mårdhundsvalp i trakterna av Burträsk, Västerbotten. Djuret, som vägde två kilo, hittades av en jakthund som var ute på sök efter grävling.

Så här tidigt på säsongen har inte årets valpar börjat sprida sig ut från föräldrarnas hemområden och Mårdhundsprojektet kan därför konstatera att den  första föryngringen av mårdhund har dokumenterats i Västerbotten.
Den första säkra observationen av mårdhund i Västerbotten gjordes 1989. Sedan dess har 13 säkra fynd av arten gjorts inom länet.
Mårdhundsprojektets personal är på plats i Burträsk och de har under måndagen satt ut ett antal MMS-kameror i området. Målet är att med hjälp av specialtränade hundar fånga ett av djuren i familjegruppen levande och sändarförse det. Då kan projektets personal med hjälp av det sändarförsedda djuret hitta och oskadliggöra resten av djuren.
Första halvåret 2014 har cirkj 40 mårdhundar avlivats i Norrbotten, vilket även utgör en stor andel av de djur som kunnat bekräftas av projektet. Trots att mårdhundskontakterna har varit färre denna vår/sommar än tidigare år är föryngringen i Västerbotten inte helt överraskande för Mårdhundsprojektet. Både hanar och honor vandrar långa sträckor, liksom de tidigare djuren som tagit sig till Västerbotten har gjort, och även om risken är liten att de ska träffa på en artfrände så kan det liksom i detta fall inträffa.

Behöver hjälp
Mårdhundsprojektets mål är att stoppa spridningen av mårdhund. Dels genom att minimera populationen i Norrbotten så att så få djur som möjligt sprider sig, men naturligtvis även genom att hantera de mårdhundar som redan har lyckats sprida sig söderut.
Här behöver projektet hjälp av allmänheten för att finna de fåtal djur som eventuellt finns söder om Norrbotten.
– Vi tar oerhört gärna emot hjälp från allmänheten, det är mycket stora områden vi talar om och projektet har ingen möjlighet att täcka allt själv, säger P-A Åhlén, projektledare för Mårdhundsprojektet.
Särskilt jägare som jagar med hund har goda chanser att finna befintliga mårdhundar under den ordinarie jakten, men även andra personer som vistas ute i naturen bör hålla ögonen öppna. Om du som jägare ser en mårdhund ska du inte tveka att skjuta den om det går, men om den fångas i en fälla eller ställs av en jakthund är chansen större att man hittar andra mårdhundar i området om projektet får sätta en sändare på den.

Tipstelefon

Mårdhundsprojektet tar emot tips på mårdhundsobservationer, eller döda mårdhundar, på sin tipstelefon 070-339 93 26.
Du kan läsa mer om mårdhunden och mårdhundsprojektet på www.mårdhund.se

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram