fredag 29 mars

Forskning om kronvilt lockade jägare

En kronviltsföreläsning i regi av Jägareförbundet Örebro med forskare Anders Jarnemo lockade jägare till Närkesberg.

Anders Jarnemo presenterade resultat från flera års forskning från Skåne och Kolmården i Sörmland. Han beskrev kronviltet som mycket hemortstrogna och att det därför har en relativt långsam spridning. Dock har de säsongsvandringar som kan ske över stora områden, i bland på flera mil.

Känslig etableringsfas
I etableringsfasen rekommenderas en mycket restriktiv avskjutning och att absolut inte skjuta hindar. Ett handjur, benämns hjort, är som starkast mellan 1014 år Brunsten sker från slutet av augusti till en bit in i oktober. De starkaste hjortarna samlar då ihop ett harem av hindar och försvarar dem mot inkräktare.

Anders Jarnemo påpekade vikten av att ha tillräckligt många vuxna hjortar, minst sex år gamla, för att hindarna ska ha en möjlighet att välja. Hindarna triggas också av de större hjortarnas kraftfullare bröl och går i brunst tidigare.

Detta får till följd att de blir betäckta tidigare, föder kalven tidigare på våren och ger på så sätt sin avkomma möjlighet att utnyttja försommarens föda på ett bättre sätt än en kalv född senare på grund av ombrunstning.

Det har också visat sig att hindar undviker att para sig med hjortar yngre än fem år.

Tappar mycket vikt
Under brunsten kan handjuren tappa upp till en fjärdedel av sin vikt. Jarnemo rekommenderade att minst tio procent av den totala stammen bör utgöras av handjur äldre än sex år. Han berättade om en allmän rekommendation från Skåne som säger att fyrtaggare, gafflar, får fällas. Orsaken till det är att man bör kräva att en tvåårig hjort har minst sex taggar, helst fler.

Storslaget skådespel
Avskjutningen i handjurspopulationen bör göras i de yngsta respektive äldsta ålderskategorierna, minst tolv år, och hjortar  där emellan sparas.
Nu är kronhjortbrunsten i full gång. Gå ut och ta del av detta fantastiska skådespel. Låt kameran följa med och fotografera. Hjortarna har en individuell karaktär på sina horn och kan därför kännas igen år från år.

Ett långsiktigt viltvårdsarbete, planering och samarbete ska ligga till grund för att kunna fälla en kapitalhjort, inte slumpen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev