onsdag 22 september

Publicerad 21 augusti 2014 - 08:14

Förbättrad Vargwebb startar idag

Vargwebben har förbättrats – och öppnar redan idag. Förbättringarna har kommit till efter arbete av Jägareförbundet och flera jakthundklubbar.

Rapporteringsrutinerna för dagliga uppdateringar från sändarna till Vargwebben ändras från och med nu och kommer att ske dagligen klockan 05.00 sommartid.
Under den första björnjaktsveckan i augusti samt första älgjaktsveckan, oavsett om denna inträffar i september eller i områden med oktoberjakt, programmeras sändarna dessutom för att uppdatera websidan ytterligare en gång per dag (klockan 11.00 sommartid) så att man kan få två uppdateringar per dag.
Den nya tekniken med GPS-sändare innebär ökade möjligheter att få bra positionering av vargarna men har även sina begränsningar. Tekniken förutsätter GSM-täckning eftersom vargens position tas med GPS och skickas till internet via SMS. Det innebär att vargarna emellanåt är utanför GSM-täckning och rapportering därför inte kan ske. Rapporteringen kan därför bli lite ojämn.

Skadad hund
Förra året skadades en ung och lovande jämthundstik vid ett angrepp av två vargar ur Kukumäkireviret. Angreppet inträffade strax väster om Edsbyn. Attacken inträffade i samband med björnjaktpremiären den 21 augusti. Angreppet hade kanske kunnat undvikits om vargarnas positioner lagts ut på den så kallade Vargwebben. Båda vargarna i reviret hade fungerande sändare och jägarna i området hade redan innan jakten vädjat om att vargarna positioner skulle läggas ut på Vargwebben i samband med björnjakten. Men den gången lyssnade inte myndigheterna och Vargwebbens positioner lades inte ut förrän 1 september.

Revir på webben
Vargwebben gäller för närvarande för reviren Kukumäki, Tiveden, Rotna, Tandsjön samt för några vargar som det ännu inte har kunnat fastställas till vilket revir dessa tillhör. Rapporteringen gäller endast vargar som bär radiosändare och så länge som dessa sändare fungerar. 

Fakta Vargwebben

Vargwebben är en webbsida på Internet med information om i vilken ruta (10 x 10 km i rikets nät) vargarna har positionerats. Adressen till Vargwebben är http://webmap.slu.se/
website/vargwebb

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram