måndag 17 januari

Publicerad 2 september 2015 - 13:10

Vargarna som visas på Vargwebben har sändare runt halsen. Men ingen av de sändare som idag sitter på vargarna fungerar som de ska.
Olle Olsson
Vargforskaren Håkan Sand arbetar vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Olle Olsson
Helikopter används alltid när man försöker förse vargar med sändare.
Olle Olsson
Vargmärkning i det tidigare Tenskogsreviret, Gävleborgs län.
Olle Olsson

Fiasko för Vargwebben – alla frustrerade

Den så kallade Vargwebben fungerar inte. Inte någon vargsändare sänder som de ska – och nu växer frustrationen bland alla berörda.
– Vi är besvikna. Sändarna borde vara mycket bättre, konstaterar vargforskaren Håkan Sand.

Sändarförsedda vargar finns i reviren Kukumäki, Aspafallet och Rotna. Men ingen av dem har uppdaterats sedan 24 augusti. Då kvicknade sändaren på en varg i Aspafallet, söder om Skinnskatteberg, plötsligt till liv och sände en position.
I Rotna, väster om Sysslebäck, har sändaren senast skickat en position den 16 augusti.
Sämst funktion av alla har vargsändaren i Kukumäkireviret, väster om Edsbyn. Där uppdaterades vargens position senast den 2 augusti. Notabelt är att vargen i Kukumäkireviret försågs med en ny sändare den senaste vintern. Och där verkar tekniken redan ha gett upp för evigt.
– För Kukumäki är det nog så att sändaren inte längre funderar då det har gått mer än 30 dagar sedan senaste uppdateringen. Men vi har varit med om att sändare har varit borta från sändning länge än så och sedan börjat sända igen, så osvuret är bäst. Varför en del sändare gör sådana längre uppehåll har varken vi eller tillverkaren någon förklaring till, säger Håkan Sand, vargforskare vid SLU.

Dåliga sändare
På senare år har det varit svårt för forskarna att förse vargar med sändare. Trots omfattande insatser från landets länsstyrelser har bristen på snö i det närmaste omöjliggjort arbetet. Och på de få vargar som ändå märkts sitter sändare som inte tycks hålla måttet.
– Tyvärr är det så att sändarnas funktion är högst oberäknelig och kan gå allt från mer än två år men kan också tystna efter några månader. I medeltal brukar det dock fungera minst ett år. Vi är numera högst medvetna om detta och vi försöker därför att rikta våran datainsamling till tiden efter märkning för att på så sätt maximera chansen att få ut så mycket data som det går från respektive märkt individ, berättar Håkan Sand.  

Att märka vargar är en både tidskrävande och kostsam historia. Är vargsändarna tillräckligt bra för att ni ska bli hjälpta i ert forskningsarbete?
– Det är högst frustrerande att vi inte har kommit längre i den tekniska utvecklingen med sändare på mer än tio år och jag håller helt med om att frågan om sändarna är ”tillräckligt bra” är berättigad, och mitt korta svar är nej – de borde vara mycket bättre, konstaterar Håkan Sand. 
– Men om vi ser till alternativet, att inte märka och därmed avsaknaden av möjligheten att inhämta data från de sändare som finns, anser jag att detta inte är ett alternativ. Särskilt mot bakgrund av att vargen skapar så mycket frågor och konflikter och debatten ofta är osakligt eller extremt osaklig, fortsätter han.

”Vi tillhör den besvikna skaran”
Frustrerade jägare har hört av sig till Svensk Jakt och påtalat problemen med den urusla Vargwebben. Och Håkan Sand delar deras frustration.
– Jag har full förståelse för att de som hade hoppats på en fungerande vargwebb till denna jaktsäsong är besvikna. Vi i forskningsprojektet tillhör också denna besvikna skara, säger han.

 

Fakta Vargwebben

Tanken är att de sändarförsedda vargarna ska lämna en position om dagen. De visas sedan på den så kallade Vargwebben genom en ruta på 10 x 10 kilometer. 

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram