onsdag 22 september

Publicerad 14 augusti 2014 - 15:27

Få svar när vargdrabbad mötte minister

Fårägaren Lars Olof Lyrdal diskuterar rovdjursförvaltning med miljöminister Lena Ek. Foto: Jan Henricson

När miljöminister Lena Ek besöker Ulkeröds gård har det gått tre veckor sedan vargattacken då 38 avelstackor dödades. Efterdyningarna har långt ifrån lagt sig och under det gästfria mottagandet bubblar en laddad stämning.

På Ulkeröds gård i Hedekas i Bohuslän driver familjen Lyrdal konferensanläggning och traditionellt jordbruk. I djurbesättningen ingår ett stort antal får och när 38 av dessa dödades i en vargattack väckte det stor uppmärksamhet.
På onsdagen kom det fint besök till Ulkeröd då miljöminister Lena Ek mellanlandade för att höra mer om vad som hänt och för att diskutera rovdjursförvaltning med ägaren, Lars Olof Lyrdal.

Klart budskap
För att sammanfatta: Lars Olof Lyrdal hade många synpunkter och många frågor, men fick få svar. Miljöministern nöjde sig i princip med att redovisa det arbete som regeringen har gjort för att få till stånd en ny rovdjurspolitik, där rovdjur ska få finnas men inte på landsbygdens bekostnad.
– Det arbetet har jag inget att erinra mot. Tvärtom. Regeringen har gjort ett bra jobb och rovdjurspropositionen som antogs av riksdagen är det inget fel på. Men sedan har det inte hänt så mycket, utöver att det ena beslutet efter det andra har överklagats till domstol, sa Lars Olof Lyrdal.
Hans budskap till Lena Ek var glasklart. Regeringen måste agera kraftfullare än vad man gör nu.
– Jag har inga problem med att beslut överklagas. Det måste man kunna göra i en rättsstat som vår och regeringen kan naturligtvis inte lägga sig i den processen. Men man kan pressa på för att domstolarna ska behandla överklagandena. Som det är nu ligger en död hand över rovdjursförvaltningen, sa Lars Olof Lyrdal till ministern.
Lena Ek svarade inte direkt på det, utan menade att det är naturligt att det tar tid.
– Reglerna trädde i kraft vid årsskiftet, men det kan ta två–tre år att få dem på plats. Så är det alltid med stora förändringar, sa ministern.

Fler biologer
Lars Olof Lyrdal hade också synpunkter på Naturvårdsverkets arbete.
– Propositionen är bra, men nu har det överlåtits till Naturvårdsverket att göra sin tolkning. Och där är man inställd på bevarande. Biologer anställer biologer och reglerna som sätts upp blir omöjliga för oss som lever ute i verkligheten. Det gäller den praktiska förvaltningen och det gäller den ekonomiska ersättningen.
Därför föreslog Lars Olof Lyrdal att det antingen skapas en ny myndighet, eller att Naturvårdsverket organiseras om och får en avdelning med den uttalade uppgiften att förvalta viltet.
Lena Ek tog Naturvårdsverket i försvar.
– Tjänstemän på verket har varit till enormt stor hjälp i arbetet med rovdjurspropositionen och man tar tuffa diskussioner om vår rovdjursförvaltning med EU-kommissionen. Jag upplever också att deras rekrytering är väldigt bred, argumenterade hon.

Ingen skyddsjakt
Svårigheten att få till stånd skyddsjakt var också uppe till diskussion. Lars Olof Lyrdal var kritisk mot att det inte beviljats skyddsjakt efter angreppet.
– Här hade länsstyrelsen kunnat visa kraft och mod och minskat frustrationen i bygderna. Istället bakbinds man av omöjliga regler från Naturvårdsverket.
– Det är inte märkligt att stämningen skruvas upp och motsättningarna ökar, sa Lars Olof Lyrdal.
Ersättningen för rovdjursavvisande stängsel var också något som diskuterades. Lyrdal menade att det är orimligt att han som fårägare ska betala för att hålla statens djur utanför hagarna.
– Vi har investerat 625.000 kronor plus moms för att sätta upp fyra kilometer rovdjursstängsel. Till det har vi fått ett bidrag på 200.000 kronor. Den fördelningen innebär att bonden betalar merparten av statens rovdjurspolitik.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram