onsdag 10 augusti

Publicerad 15 maj 2013 - 16:58

Dyrt att inte anmäla viltolycka

En morgon i slutet av maj 2009 krockade en bilist med ett rådjur på vägen mellan Vikhög och Löddeköpinge i Skåne.
Trots att det påkörda rådjuret fick båda bakbenen krossade och inte kunde ta sig från platsen, påstod bilisten att han inte sett att djuret blev skadat.

Han var ändå ute och besiktigade bilen på kollisionsplatsen och fann att bilen var så skadad att han bad sin hustru anmäla olyckan till försäkringsbolaget för att få bilen bärgad till verkstad. Försäkringsbolaget krävde i sin tur att en anmälan skulle göras till polisen.

Senare på morgonen passerade en annan bilist kollisionsplatsen och gjorde en anmälan om det skadade rådjuret till polisen, som kontaktade kommunjägaren för avlivning av rådjuret. Först vid 13-tiden kom en anmälan från den bilist som hade krockat med rådjuret fram per telefon till polisen, som anmälde händelserna till åklagare.

Hade inte sett djuret
Inför skranket vidhöll bilisten att han inte hade sett det skadade djuret men att han efter krocken hade sett ett rådjur springa iväg från platsen och trott att det var det djuret han hade krockat med. Han återvände till platsen för kollisionen en andra gång strax efteråt och innan rådjuret var omhändertaget, dock utan att se det skadade djuret, som levde där det låg med högt huvud i dikeskanten. Detta trots att rådjuret hade släpat sig över vägen och lämnat tydliga blodspår.

Bilistens hustru vittnade om att hon inte hade kommit fram per telefon till den lokala polisväxeln, men domstolen ifrågasatte varför hon inte i så fall hade ringt polisens huvudväxel. Domstolen tog i sin bedömning också fasta på att hustrun hade ringt polisen på försäkringsbolagets uppmaning och inte på eget initiativ.

 

Förhindra onödigt lidande

I domskälen fastslås att den som kör på ett rådjur enligt jaktlagen och jaktförordningen är skyldig att snarast underrätta polisen om detta. Syftet är att förhindra onödigt lidande hos djur som skadats.

Domstolen fann att bilistens agerande särskilt med beaktande av syftet med bestämmelsen inte uppfyllde vad som på honom ankom med anledning av olyckan.  Påföljden bestämdes till 40 dagsböter à 330 kronor, 13 200 kronor.

 

Ny lag för anmälningsplikt

Den nya lagen som infördes 1 januari i år innebär att fordonsförare inte behöver avgöra om ett anmälningspliktigt vilt skadats eller dödats vid en sammanstötning.

Har sammanstötning skett ska anmälan ske till polisen och platsen markeras.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram