fredag 7 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:16

Dödsskjutning prövas i hovrätten

Var älgkalven stod i skottögonblicket blir en av svårigheterna för Göta hovrätt att avgöra i rättegången mot jägaren som sköt en älg och som i samma skott träffade en skidåkare så illa att han avled.

 

Under rättegången, som under måndagen pågår i hovrätten i Jönköping, inledde åklagaren Marcus Sjöstrand med att förklara att han håller fast vid sin tidigare inställning och vill att rätten ändrar Växjö tingsrätts dom och dömer jägaren för vållande till annans död. Anhöriga till skidåkaren har också överklagat domen i skadeståndsdelen.

För Göta hovrätt, som inte haft tillfälle att göra en syn på platsen för händelsen, blir det en grannlaga uppgift att avgöra om kulfånget var tillräckligt och om jägaren iakttagit de säkerhetsrutiner man kan kräva. Förhöret med jägaren, som finns på plats, spelades under förmiddagen upp i Hovrätten. I det är hon mycket tydlig med att hon sköt där det fanns kulfång. Hon underströk det genom att peka på det faktum att hon avstått skott där hon bedömde att det inte var säkert att skjuta.

 

Erfaren och omdömesgill

Hennes berättelse styrktes i förhöret med hundföraren som på frågan om han själv skulle ha skjutit i samma situation svarade ett tveklöst ja. Han beskrev också kamratens skicklighet som jägare och betonade hennes erfarenhet och goda omdöme.
Under eftermiddagen ska förhöret från tingsrätten med jaktvårdskonsulent Elias Turesson spelas upp för hovrätten. Vidare ska rätten se en film från platsen för den olyckliga händelsen och åklagare samt försvar ska hålla sina slutpläderingar.

 

Bakgrund: Händelsen inträffade väster om Ljungby under älgjakten 2010. En ko med kalv kom på gångstånd. När älgarna passerat en skogsväg sköt jägaren kalven.

Kulan gick igenom kalvens hals och träffade en 71-årig skidåkare som kom fram ur en kurva längre bort längs vägen. Först när jägaren tillsammans med hundföraren kom fram till den döda älgen upptäckte de mannen som låg i snön längre bort. Skidåkaren hade träffats av kulan i bröstet, och hans liv gick inte att rädda.

Jägaren åtalades för vållande till annans död, men friades av en oenig tingsrätt. Rättens nämndemän ansåg att det funnits ett kulfång och att skidåkarens död inte berodde på slarv eller dåligt omdöme från jägarens sida, utan hade sin orsak i flera olyckliga omständigheter.

 

Läs tidigare artiklar:

Jägare friad för skidåkares död

Friande dom mot älgjägare överklagas

Älgjägare i hovrätten i april

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram