söndag 24 oktober

Publicerad 15 maj 2013 - 15:25

”Det finns inga alternativ – vargfrågan måste lösas”

Cirka 200 personer samlades på måndagskvällen på Hotell Gustaf Fröding i Karlstad för att informeras och diskutera vargfrågan med Jägareförbundets ledning.
Det finns inga alternativ vargfrågan måste lösas, var ett av de budskap som åhörarna fick med sig från Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

 

Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare och förbundets generalsekreterare Bo Sköld deltog vid mötet och informerade om vad förbundet gjort, och gör, i vargfrågan. De två herrarna hade dessutom understöd av länsordförandena Lennart Johannesson (Värmland) och Göran Gunnarsson (Örebro län).

Jag har inte gett upp. Jag kommer göra allt jag kan för att vi ska nå en lösning i vargfrågan, sade Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare vid sitt inledningsanförande.

Sprängare ledde in sitt resonemang på vikten av att jägarkåren för ut vargfrågan till det civila samhället i en helt annan utsträckning än vad som hittills gjorts.

Problemet är att det politiska systemet inte har klarat av att hantera den här frågan. Man kan ju tycka att det är feghet som gör att våra politiker inte driver den här frågan hårdare, men sanningen är tyvärr att frågan i nuläget inte har tillräckligt politiskt stöd vi måste därför mobilisera de delar av befolkningen som inte är jägare, men som ändå berörs av frågan, sade Björn Sprängare.


Viktigt få genomslag hos allmänheten

Generalsekreteraren Bo Sköld tog vid och underströk vikten av att jägarnas argument får större genomslag i allmänna medier.

På detta tema presenterades från åhörarhåll ett konkret förslag: att Jägareförbundet ska iordningställa en handbok eller guide med argument för alla de enskilda individer som på egen hand vill bilda opinion genom debattartiklar och liknande.

På förslag från en mötesdeltagare beslutades även att mötet skulle göra ett gemensamt uttalande. Informationsmötet beslutade att ställa sig bakom det uttalande som gjordes av Jägareförbundet Värmlands länsårsstämma (läs artikel här), med tillägget att man även måste börja stöta på länsstyrelsen för att agera.

Lennart Johannesson var inne på samma linje:

Jägarkåren vi allihop tillsammans måste samarbeta för att få ut våra problem till en bredare allmänhet. Dessvärre har många externa krafter, jaktmotståndare, lyckats förstöra begreppet jägare. Det måste vi vända på och ändra, sade Lennart Johannesson.

Vargmötet i Karlstad var det första av två den här veckan. Imorgon, tisdag, äger ett liknande möte rum i Falun som vänder sig till jägare i Dalarna, Gävleborg och Västmanland.

 

Läs även:

Uttalande från rovdjursmöte i Karlstad

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram