tisdag 21 mars

Dalakommun kräver vargjakt

Kommunstyrelsen i Malung–Sälen vill få till stånd en omprövad rovdjurspolitik där hänsyn tas till lokalbefolkningens intressen. Foto: Olle Olsson

Varguppropet i Dalarna i februari får nu sin fortsättning. Malung–Sälens kommun skickar ett brev till Naturvårdsverket, regeringen och EU-kommissionen om den orimliga rovdjurssituationen.

Marie Gadolin Publicerad 5 juni 2013 - 10:42

1.700 personer i Malung–Sälen skrev i början av året under en namninsamling om rovdjurspolitiken. De ville ha en radikal minskning av vargstammen i kommunen och ett ökat lokalt inflytande på rovdjurspolitiken. Likaså ville de ha en tydlig markering till riksdagen om vad folket vill.
Kurt Podgorski– Vi ser namninsamlingen som ett uttryck för att den nuvarande rovdjurspolitiken misslyckats och att vi inte lyckats skapa stabila förhållanden i relationen mellan människa och de stora rovdjuren, skriver kommunstyrelsens ordförande Kurt Podgorski (s) i det brev som nu sänds till Naturvårdsverket, regeringen och EU-kommissionen.
I brevet skriver kommunen bland annat att det behövs större möjligheter att freda tamdjur.
– Vi menar att det bör vara möjligt med licensjakt på exempelvis varg i områden med mycket rovdjursskador men även i skyddsjakt på identifierade vargar som orsakar allvarlig skada, säger Kurt Podgorski. 

Läs mer:

• Vargupprop i Dalarna
• Malung–Sälen kommuns brev i sin helhet (pdf).

Fakta

Malung–Sälens kommun i västra Dalarna har drygt 10.100 invånare och är en av landets till ytan största kommuner. Många kommuninvånare har jakt som ett av sina viktigaste fritidsintressen, cirka 2.500 personer (var fjärde invånare) ägnar sig till exempel åt älgjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev