fredag 27 januari

Brännskadad älg avlivad efter skogsbranden

I den stora skogsbranden i Västmanland brändes tjuren svårt på höger sida. Den upptäcktes cirka två månader efter skadan och avlivades direkt av en jägare. Foto: Christer Wallin

Två månader efter den stora skogsbranden i Västmanland upptäckte Leo Karjalainen en svårt brännskadad älgtjur. Leo var på väg ut på jakt och kunde göra slut på lidandet direkt.

Daniel Sanchez Publicerad 21 oktober 2014 - 12:25

Igår skulle Leo Karjalainen ut och prova jaktlyckan. Det var fortfarande lite tidigt på kvällen så han tog en vända med bilen på vägarna vid det 150 kvadratkilometer stora brandområdet.
– Jag stötte på en granne som stod och pratade med några arbetare som varit ute och letat efter slang från släckningsarbetet, säger Leo.
De berättade att de sett en älg vid vägkanten bara en bit bort och att den nog var skadad på något sätt.
– De hade tjoat på den men den hade inte hade brytt sig så de trodde att nog kunde vara brännskadad, berättar Leo Karjalainen.

Inte en muskel kvar
Leo hittade snart älgen stående i ett buskage vid vägkanten.
– Det var inte en muskel kvar på honom. Han hade nog inte ätit på två månader. När jag satte första kulan i honom så rörde han sig knappt och ur ingångshålet kom det var. Usch. Det var synd om honom, säger Leo.
Christer Wallin är tidigare besiktningsman för otjänliga älgar och kom senare till platsen.
– Älgen var svårt bränd på hela höger sida och vi spekulerade i om den hade ramlat i en glödbädd, säger Christer.
Jägare har fortfarande inte tagit sig in i brandområdet men enligt Christer Wallin har man hittat en död älg inne där under släckningsarbetet. Dessutom har man fällt ett rådjur utanför området som varit bränd i baken.
Leo Karjalainen är glad över att det slumpade sig så att han lyckades göra slut på lidandet för älgtjuren, men är samtidigt uppgiven över brandens effekter.
– Vi hade mycket skogsfågel i området och jag hade precis köpt mig en finnspets. Den får jag nog ingen användning för nu, suckar han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram