fredag 7 maj

Publicerad 15 maj 2013 - 16:29

”Bidde inte ens en tumme”

Det bidde inte ens en tumme det är min spontana kommentar på Naturvårdsverkets besked idag, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

 

Gunnar Glöersen.

Gunnar Glöersen har tagit del av Naturvårdsverkets förslag om utökad skyddsjakt på varg ett förslag som kommer till slutsatsen att utökad skyddsjakt i princip är omöjlig.

Det allvarliga är att Naturvårdsverket nu säger att det inte går att utöka skyddsjakten på varg. Det innebär att regeringens intentioner, som man var tydliga med vid presskonferensen i augusti när man stoppade licensjakten, inte kan infrias. Nu återstår det att se vad regeringen gör med det förslag som Naturvårdsverket idag lagt fram, säger Gunnar Glöersen.

Han är också förvånad över att Naturvårdsverket skriver om möjligheter till delegation av beslut som något nytt, när denna möjlighet finns redan idag:

Man skriver i förslaget att man ska kunna delegera beslut till länsstyrelserna, men det är ju i sig inget nytt: det kan man göra redan idag, säger Gunnar Glöersen.

 

”Förslaget måste modifieras”

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, understryker vikten av att regeringen nu tar till sig de synpunkter som remissinstanserna däribland jägarna har på förslaget.

 

Torbjörn Lövbom.

Regeringen måste ta hänsyn till de människor som berörs och därför måste man modifiera det förslag som idag lagts fram innan man fattar beslut, annars riskerar vargpolitiken att fullständigt haverera, säger Torbjörn Lövbom.

Som så många gånger tidigare när Naturvårdsverket ska ge besked är det både hängslen och livrem. Man skriver i förslaget att skyddsjakt ska kunna beslutas även om inga skador uppkommit ännu, men i nästa mening säger man att denna möjlighet sannolikt inte kommer att kunna användas i någon större omfattning.

Det är viktigt att de skyddsjaktsbestämmelser som antas blir klara och raka, och att det inte lämnas utrymme för egna personliga tolkningar av enskilda tjänstemän på Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Sådant har vi sett tillräckligt av, säger Torbjörn Lövbom.

 

Läs om Naturvårdsverkets förslag:

Naturvårdsverket: Ingen utökad skyddsjakt på varg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram