onsdag 7 december

Betesskador i fokus

Skogsstyrelsen presenterar nu råd om hur skogsägarna kan viltanpassa sin skogsskötsel under flera skogsägarträffar under hösten och vintern. Foto: Jan Henricson

Skogsstyrelsen genomför nu träffar i mellersta Sverige för att lyfta hur skogsskötseln i områden med hårt betestryck kan utformas på ett viltanpassat sätt.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 3 december 2014 - 09:05

På träffarna diskuteras också hur alla parter kan bidra till en framgångsrik älgförvaltning där både älg och skog gynnas.
– För att kunna lösa problemet med stora betesskador på skogen måste vi diskutera och komma fram till lösningar tillsammans, jägare och skogsägare. Det säger Matts Rolander som är skogsbruk- och viltsamordnare på Skogsstyrelsen som nu tillsammans med bland annat Svenska Jägareförbundet inbjuder till gemensamma träffar för att lyfta frågan.

Mer foder
– Det mest effektiva sättet att minska skador på skog är att ordna mer foder, säger Fredrik Widemo, forsknings- och miljömålsansvarig på Jägareförbundet. Därmed tycker vi självklart att det är extremt viktigt att Skogsstyrelsen tar sådana här initiativ. Det är enda sättet att få en verkligt ekosystembaserad förvaltning, där vi samtidigt förvaltar både älgar och foder.
– Även om viltstammarna ökat de senaste femtio åren, så har vi mycket färre betande djur i skogen än för hundra år sedan, fortsätter Fredrik Widemo. Då betade flera miljoner får, getter, kor och hästar i våra skogar. Idag betar istället klövviltet där, vilket vid normala viltstammar är positivt, inte negativt, för den biologiska mångfalden.
Matts Rolander tycker att kunskapen fortfarande är begränsad om hur långt vi kan nå med viltanpassad skogsskötsel, skriver Jägareförbundet på sin hemsida.

Råd och tips
Skogsstyrelsen presenterar nu råd om hur skogsägarna kan viltanpassa sin skogsskötsel under flera skogsägarträffar under hösten och vintern.
Förutom skogsägarträffar i Mellansverige och finns råden också att hämta i en ny informationsfolder. Skogsstyrelsen menar i sin kampanj att genom viltanpassad skogsskötsel kan oönskade effekter av hjortdjurens närvaro i skogen tänkas minska.
I stort handlar det om olika skötselåtgärder som syftar till att öka fodermängden och den biologiska mångfalden och samtidigt minska betesskadorna.
– Det kan exempelvis handla om hur man föryngrar skog, vilka trädslag som väljs, hur man röjer, gallrar och avverkar. Det finns inte en enskild skötselåtgärd som löser problemen med betesskador, men att ett antal olika skötselåtgärder tillsammans med avskjutning, kan bidra till att de minskar, säger Matts Rolander menar att en förutsättning för att det ska få en effekt är att åtgärderna genomförs på flera håll och på större sammanhängande arealer, till ett exempel inom ett älgförvaltningsområde.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram