måndag 25 januari

Publicerad 15 maj 2013 - 16:11

Bengt-Anders Johansson: 180 vargar gäller

Bengt-Anders Johansson (M) välkomnar fastställandet av antal vargar i Sverige.

Bengt-Anders Johansson.

Det är mycket glädjande att vi med forskargrund kan sätta ner foten vad gäller vargförvaltningen. Det innebär att vi nu har den sista pusselbiten som gör att vi kan presentera underlag till EU-kommissionen. Nu bör kommissionen lägga ärendet åt sidan och Sverige kan inom kort bestämma över den egna vargpopulationen, säger Johansson i ett pressmeddelande.

 

Två alternativ

Naturvårdsverket har tagit fram en bedömning av hur många vargar det bör finnas i Sverige för att nå gynnsam bevarandestatus. Naturvårdsverket presenterade två olika alternativ.

Alternativ 1 är 180 vargar under förutsättning att en ny varg kommer in i populationen varje år genom invandring eller valputsättning. Alternativ 2 innebär 380 vargar under förutsättning att en ny varg kommer in i populationen vartannat år.

 

Färre vargar

Regeringen har valt att gå vidare med alternativ 1 och är därmed beredd att förstärka den genetiska variationen för att kunna ha det lägre måltaket. Bengt-Anders Johansson (M), vice ordförande för riksdagens Miljö- och jordbruksutskott, välkomnar fastställandet av gynnsam bevarandestatus och regeringens linje.  

Samtidigt som Sverige ska ha livskraftiga vargstammar är det av största vikt att vi med trovärdighet mot de människor som bor i rovdjurstäta områden kan börja förvalta våra rovdjur så att de känner sig delaktiga. Det är mycket glädjande att regeringen har valt att gå på alternativ 1 eftersom man måste ta hänsyn till socioekonomiska effekter och det kan minska de konflikter som finns. Människor måste kunna leva och verka i de områden där det finns varg. Tack vare fastställandet av gynnsam bevarandestatus kan vi nu föra en sådan politik, säger Bengt-Anders Johansson.

 

Läs även:

Sprängare: En hanterbar siffra

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Delar av jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska upphandlas från och med 2022. Tycker du att det är det ett bra beslut av regeringen?

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram