fredag 19 april

Återigen nej till skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen i Gävleborg säger återigen nej till skyddsjakt på en varg i Åmot. Vargen har vid flera tillfällen uppträtt mycket oskyggt och flera hundar har attackerats i området.

Länsstyrelsen säger efter några veckors handläggningstid nej och hänvisar, som vid flera tidigare tillfällen, till att ansökan inte är undertecknad av behörig sökare.

 

Har inte behörighet?

Den här gången var det Ockelbo och Oslättfors älgskötselområden som ansökt om skyddsjakt och länsstyrelsens jurister har alltså kommit fram att de inte har behörighet att ansöka om skyddsjakt.

Men vi har uppmanat dem att överklaga. Det är intressant för alla att se vilken bedömning som är den rätta, säger länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson till Arbetarbladet.

Även den skyddsjaktsansökan som Lumshedens älgskötselområde har lämnat in angående Korsåreviret har avvisats av länsstyrelsen med samma motivering.

Representanter för de båda älgskötselområdena kommer att överklaga länsstyrelsens beslut.

 

Vem får ansöka om skyddsjakt på varg?

I Jaktförordningens paragraf 23b står följande om skyddsjakt på bland annat varg.

Ansökan om skyddsjakt på varg, björn, lo, järv, säl eller örn får lämnas in av den som riskerar att drabbas av skada. Förordning (2009:1265).

En tolkning av detta är att till exempel en hundägare som jagar inom ett vargrevir har behörighet att ansöka om skyddsjakt om han eller hon bedömer att hunden riskerar att skadas av varg.

 

Då kan skyddsjakt beviljas

Enligt Jaktförordningens 23 paragraf kan skyddsjakt beviljas om:
Om det inte finns någon annan lämplig lösning, och om det inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde.

Det av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social eller ekonomisk karaktär och betydelsefulla positiva konsekvenser för miljön.

För att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom.

För att skydda vilda djur eller växter eller bevara livsmiljöer för sådana djur eller växter.

Läs mer i Jaktförordningen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev