fredag 19 april

Ännu ett vildsvin med trikiner

Ännu ett fall av trikiner har påvisats i ett skjutet vildsvin. Även den här gången från ett vildsvin skjutet strax utanför Kalmar.

18 april gjordes 2011 års första trikinfynd i vildsvin av Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA. Djuret, en mindre sugga, var skjutet i trakten av Ingelstorp, en mil nordväst om Kalmar. Förekomsten av trikiner var måttlig till hög, cirka 25 larver per gram.

Nu har ännu ett infekterat vildsvin hittats i samma område. Den här gången kommer det positiva trikinprovet från en mindre galt som fälldes 1 maj cirka 700 meter från det den plats där det första trikinfallet uppdagades ett par veckor tidigare. Förekomsten av trikiner var även den här gången måttlig till hög, cirka 30 larver per gram.

 

Skicka in trikintester

Det här känns väldigt olustigt. Jag uppmanar samtliga jägare i området att skicka in trikintester från fällda vildsvin för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning av smittans omfattning, säger Torbjörn Sederkvist, ordförande i Kalmarsunds jaktvårdskrets.

Det är även mycket viktigt att jägarna inte låter ränta och slaktrester från fällda vildsvin ligga ute i naturen.

Jägarna måste gräva ner slaktresterna. Annars finns risken att andra vildsvin äter på en infekterad ränta och får i sig trikiner, säger Torbjörn Sederkvist.

 

Fler analyser

Ulrika Forshell, veterinär vid SVA, menar att det är för tidigt att tala om en trikinepidemi i Kalmarområdet. Först ska analyser visa om det rör sig om samma trikinart.

Det kan vara en slump, men hittas ändå fler fall i området där fällda vildsvin bär på samma trikinart kan det naturligtvis bli knepigare, säger Ulrika Forshell.

Om inte vildsvinen smittats av samma sorts trikiner har de inte samma smittokälla.

Vildsvin infekteras av trikiner när de äter på döda djur eller slaktavfall som bär på infektionen. Det kan till exempel handla om döda sorkar, vildsvin eller slaktavfall från infekterade vildsvin, förklarar Ulrika Forshell.

 

Inget slaktavfall till hundar

Även hon uppmanar landets vildsvinsjägare i allmänhet och jägarna i Kalmarområdet i synnerhet att skicka in muskulatur från skjutna vildsvin för trikintester. Hon poängterar också vikten av att inte ge hundar slaktavfall från vildsvin.

Även hundar kan infekteras av trikiner. När de sedan insjuknar får den en liknande symptom som vid borrelia med diarre, ömma muskler och feber, säger Ulrika Forshell.
Vildsvinskött som inte testats för trikiner får inte säljas.

Fakta trikinfynd i svenska vildsvin

Åren 20032007 hittades inga trikiner i vildsvin skjutna i Sverige.
2008 hittades trikiner i ett skjutet vildsvin.
2009 hittades trikiner i ett skjutet vildsvin.
2010 hittades trikiner i fyra skjutna vildsvin.
2011 har hittills trikiner hittats i två skjutna vildsvin (båda från Ingelstorp).
Källa: SVA

 

Mer om trikiner

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev