tisdag 29 september

Publicerad 3 maj 2016 - 16:02

Älgjaktlag tvingas betala för överskjutning

Förvaltningsrätten i Falun slår fast att det var rätt av länsstyrelsen Dalarna att påföra ett älgjaktlag i länet en särskild avgift om 7.000 kronor för en vuxen älgko som fälldes utöver tilldelningen.

Älgkon fälldes den 25 januari förra året. När kon fälldes fanns inget hondjur kvar på tilldelningen och länsstyrelsen beslutade då om en extra avgift för jaktlaget på 7.000 kronor.
Jaktlaget anser att summan var oskälig och överklagade beslutet till förvaltningsrätten. I sin överklagan angav jaktlaget att jägaren som sköt älgkon fällde henne av misstag. Det kom en ko, en kalv och en tjur som ställde sig framför jägaren. Han siktade och sköt på kalven men av någon anledning blev även kon träffad i baken. Därför tvingades han avliva den skadade älgkon.
Jägaren anmälde snabbt händelsen till både polisen och länsstyrelsen. Han fick enligt överklagan inte svar på sina frågor och ingen har heller berättat vem älgkon tillfaller.
Handläggningen från polisen och länsstyrelsen har varit dålig. Utifrån detta borde det vara uppenbart oskäligt att ta ut avgiften, anser jaktlaget.

Avslår överklagan
Men förvaltningsrätten gör en annan bedömning. Rätten skriver i sin dom: ”Av förloppet framgår att tre djur som han identifierat som en kalv en ko och en tjur kommit upp med bredsidan mot honom. Kalven stod mellan de vuxna djuren och han avlossade då ett skott vilket satt djuren i rörelse.” 
Förvaltningsrätten menar att jägaren borde ha iakttagit mer försiktighet när han avlossade skott. Vidare menar rätten att situationen inte varit sådan att det kan anses som uppbenbart oskäligt att ta ut avgiften på 7.000 kronor. Länsstyrelsen har således haft fog för sitt beslut och jaktlagets överklagande avslås.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram