lördag 20 april

Accepterar jägarna insättning av varg?

Lokal acceptans är nyckelord för en lyckad insättning av varg i landet. Det menar Naturvårdsverket som tror att förberedelsearbetet kommer att ta minst ett år. Jägarorganisationerna ska arbeta för att öka acceptansen för åtgärderna. Ett mödosamt arbete tror flera länsordförande i Jägareförbundet.


Karl-Evert Hellsén.

Naturvårdsverkets remiss har omöjligt kunna komma vid en sämre tidpunkt än nu. Den här hösten har inletts katastrofalt här i Hälsingland med ett stort antal vargdödade hundar och mängder av jägare som inte kan bedriva sin jakt på grund av varg. Att då börja prata om att sätta in fler vargar och få acceptans för detta är inte precis enkelt, konstaterar Karl-Evert Hellsén.
Myndigheterna måste visa hänsyn mot oss jägare om vi ska kunna vara trovärdiga och ha en möjlighet att förankra de här planerna bland våra medlemmar.

Hellsén ställer sig också frågande till om Gävleborg behöver stärka länets vargstam genetiskt över huvud taget.
Vi har ju redan Galvenreviret i länet. Det borde räcka.

 

Dalarna säger nej


Thomas Björklund.

I grannlänet Dalarna säger länsordförande Thomas Björklund blankt nej till insättning av varg.

Det är definitivt inte acceptabelt att sätta in nya vargar i Dalarna så länge det inte redovisas en klar plan på hur myndigheterna aktivt ska arbeta för att minska den höga koncentrationen av varg vi redan har här. Vi säger absolut nej i väntan på att en realistisk och konkret plan har tagits fram och klubbats igenom.

Det finns heller inte en möjlighet för oss att få acceptans bland Jägareförbundets medlemmar för en varginsättning när läget är så oklart som nu, säger Thomas Björklund.

 

Värmland inte aktuellt?


Lennart Johannesson.

Lennart Johannesson, ordförande i Värmland, tror att det finns en ganska god chans att få jägarna att acceptera insättning av varg om det är den enda metoden för att hålla en så låg vargstam som möjligt. Men han är tveksam till om det över huvud taget går att sätta in nya vargar i länet.

Vi tror det blir svårt att hitta platser i Värmland där Naturvårdsverkets kriterier kan uppfyllas eftersom vi redan har varg över i princip hela länet och dessutom gränsar till Norge. Men om vi kommer att beröras av varginsättning är det viktigt att vi inte är första län i landet med detta. Vi  har haft varg i över 30 år och det finns andra län som är bättre lämpade för detta än Värmland.

 

Örebrojägare kräver kompensation


Tomas Andersson.

Örebro läns ordförande Tomas Andersson anser att insättning av varg är en kontroversiell och svårlöst fråga. Men han tror att länets jägare kan komma att acceptera planerna om de får skälig kompensation.

Om myndigheterna ska få stöd för detta måste vi få kompensation, till exempel i form av utökad licens- och skyddsjakt på inavlade vargindivider och klara besked när vi får jaga i reviren där vargar placerats ut.

Vi vill definitivt inte ha 8001 000 vargar i landet och om det här är enda sättet att slippa det så får vi göra vad vi kan för att medlemmarna ska gå med på detta.

 

Naturlig invandring är bäst

Omflyttning av vargar som redan finns i landet eller naturlig invandring är att föredra framför utsättning av varg. Det menar Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.


Torbjörn Lövbom.

Han har tagit del av Naturvårdsverkets remiss och anser att de saknas flera viktiga kriterier för vargutsättning. För det första krävs kompensationsåtgärder. De län som förbinder sig att ta emot varg måste också ges möjligheter till utökad jakt.

För det andra får det inte finnas några heliga vargar. Om en utsatt varg ställer till problem ska den behandlas som vilken varg som helst.

För det tredje ska ett vargrevir som etablerats av utsatta vargar bara vara fredat under första årets föryngring. Sedan ska jakt kunna ske. Utsättning av varg ska inte leda till permanenta frizoner.

Dessa punkter är viktiga förutsättningar för att få acceptans för vargutsättning, anser Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev