Publicerad 9 november 2016 - 06:32

SM-vinnarna. Från vänster tvåan Anders Persson, i mitten ettan Carl Söderberg och till höger trean Alf Olsson. Foto: Eva von Celsing
SM-vinnaren Carl Söderberg med Mariebergs Vilda. Foto: Eva von Celsing
Silvermedaljören Anders Persson med Källstigens Lisa. Foto: Eva von Celsing
Bronsmedaljören Alf Olsson med Allax Ginny. Foto: Eva von Celsing
Brita Söderberg med Vilda. Foto: Gunnar Nilsson

Vilda vann taxarnas SM

– Jag är så oerhört glad och lycklig och jag har kämpat så länge för en SM-titel, säger Carl Söderberg från Hölö och Östsvenska taxklubben, ägare och uppfödare av SM-vinnaren Mariebergs Vilda.
– Vilda är den tredje taxen som jag har kvalat in till ett SM och det här var hennes tredje SM-start. Och äntligen vann vi!

– Brita, min 12-åriga dotter, är lika glad och stolt som jag, fortsätter Carl Söderberg. Vi äger Vilda tillsammans. Det är mycket Britas förtjänst att Vilda är i så god kondition, eftersom hon cyklar varje vecka med henne.

Att Vilda har bra kondition kan SM-domarna Johan Kindén och Conny Andersson intyga, som konstaterar att hon kunnat fortsätta jaga minst en timme till om hon fått.

 

Slagsmål med grävling

Vildas dag börjar med att hon snabbt söker ut, får slag och väcker. Efter en stund indikerar pejlen att hon befinner sig på samma ställe och inte förflyttar sig. En koll på skallindikatorn visar att hon har över 100 skall per minut. Carl anar oråd. Och mycket riktigt, Vilda är nere i ett stengryt, i fullt slagsmål med en grävling. Som tur är kommer hon ut på inkallning, men med två hål i överläppen.
Det hindrar inte Vilda som släpps på nytt och strax får upptag på en dovhjortshind med kalv. Drevdjuren kommer på domarna och kastar, vilket ger Vilda möjlighet att visa prov på bra tapptarbete. När drevdjuren kastar, väljer Vilda först hinden, men vänder strax tillbaka och driver i stället kalven. Efter fullt drev kan Carl blåsa in henne.

Nytt släpp igen. Vilda söker ut bra, får slag, väcker och driver denna gång ett rådjur. Hon driver för fullt när tiden börjar gå ut och domarna uppmanar Carl att blåsa in henne. Och hon bryter lydigt på 170 meters håll och kommer tillbaka. Här avgörs sannolikt tävlingen. Vilda får en sexa på lydnad och några timmar senare är SM-segern ett faktum. Då står det klart att hennes bedrifter i skogen ger ett första pris med 53 egenskapspoäng och drevcertifikat.

 

Tuff konkurrens

Nöjd med dagen är också silvermedaljören Anders Persson med sin korthårstax Källstigens Lisa som får ett första pris, 52 egenskapspoäng och drevcertifikat. Anders kommer från Forsa och tillhör Gävleborgs taxklubb.

Lisas kullsystrar Källstigens Lova och Lina lyckas inte lika bra denna dag. Lova hamnar på en hedrande sjätte plats med ett första pris medan Lina får nöja sig med en sistaplats och ett tredjepris.
Bronsmedaljören Alf Olsson från Orust och Bohusläns-Dals taxklubb är nöjd med sin strävhårstax Allax Ginnys prestation. Ginny får ett första pris, 52 egenskapspoäng och drevcertifikat.

 

Bra samsyn

Att årets SM blev ett lyckat arrangemang intygar deltagarna. Och lika nöjd är SM-kommissarien Liselott Ringman från Östergötlands taxklubb som

tillsammans med Örebro läns taxklubb stod som värdar för årets tävling.
– Vi har sluppit snökaos och vi har haft rättvisa förhållanden på våra provytor med god tillgång på drevdjur. Vi har haft ett bra domarkollegium där vi dragit nytta av de riktlinjer som vi diskuterat oss fram till på Svenska Taxklubbens domarkonferens förra hösten. Det har lett till en bra samsyn om hur vi skulle döma i dag. Och inte minst verkar våra deltagare vara nöjda med allt, från boende till mat. Så bättre kan det knappast bli, avslutar Liselott.

Barbro Zetterberg

Samtliga resultat

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder