På eftermiddagen gick vargen till attack mot en pudel i Kolsva, Västmanland. Arkivfoto: Olle Olsson

Varg sprang till skogs med pudel i käften

Kvinnan såg när en varg attackerade hennes pudel. Angreppet inträffade vid bostadshuset och trots att kvinnan stod intill och skrek bar vargen iväg den lilla hunden i sin käft.
Bara små rester av sällskapshunden kan hittills ha återfunnits efter attacken.

Det var vid 16.30 på nationaldagens eftermiddag som kvinnan var ute med sin pudel i trädgården i Kolsva. Plötsligt hörde hon hur hunden skrek.

– Direkt sprang hon runt knuten på huset och såg då hur vargen bar på pudeln. Hon skrek på vargen men den försvann till skogs med hunden i munnen, berättar Tobias Hjortstråle, vid länsstyrelsen i Västmanland.

 

Grannar blev vittnen

Flera grannar som var ute i sina trädgårdar blev också de vittne till den makabra händelsen.

Därefter har ingen sett till hunden.

– Vi har varit på platsen under dagen och spårat med en specialtränad hund. Vi har hittat en plats i skogen där ett djur har dött, men vi kan inte vara 100 procent säkra på att det verkligen är pudeln då vi inte hittat någon päls eller andra större muskelbitar. Därför har vi tagit vävnadsprover som ska DNA-analyseras, berättar Tobias Hjortstråle.

 

Allt tyder på varg

Länsstyrelsen kan heller inte vara helt säkra på att det var en varg som angrep pudeln, men allt tyder på att det verkligen var det.

– Vi har spårat djuret och hittat färsk vargspillning. Både hundägaren och grannarna är säkra på att det var en varg som stack iväg med pudeln och tidigare samma dag har andra personer både sett och fotograferat varg i närområdet. Vi har tittat på bilderna och det är en gul, mager och sommarpälsad varg de fotograferat, säger Tobias Hjortstråle.

 

Kölstareviret

Närmast kända vargrevir är Kölsta och de vargarna har också vid flera tillfällen tidigare befunnit sig i direkt anslutning till Kolsva.

– Viktigt att poängtera är att hunden var under sträng kontroll av ägaren när den attackerades. Det är alltså inte frågan om en hund som sprang vind för våg och blev byte för en varg, säger Tobias Hjortstråle.

 

Kan det bli fråga om skyddsjakt på vargen?

– Det får vi ta ställning till om det kommer in någon skyddsjaktansökan, konstaterar Tobias Hjortstråle.

 

Läs Svensk Jakts nyhetsbrevKul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev