Publicerad 17 maj 2019 - 14:41

Med en uppgradering av programvaran kan man följa en hund med ett DC50- eller T5-halsband i Alphans handenhet även om det är inställt för Astro 320. Foto: Jan Henricson

Välkommen uppgradering av hundspårare

Att inte kunna följa hunden i handenheterna Alpha 100 och 50 om halsbandet är inställt för den äldre modellen Astro 320 är en källa till irritation bland jägarna. Nu har Garmin lanserat en programuppdatering som ska eliminera det problemet.

När Garmins uppskattade handenhet Astro 320 inte längre fick importeras till EU:s medlemsländer ersattes den av modellerna Alpha 50 och Alpha 100. 50 påminner om modellen 320 med en panel med knappar, medan 100 har en större pekskärm, samt en del övriga funktioner som saknas på lillebror.

 

Dyr teknik

Många jägare ställdes omgående inför problemet att halsbanden med sändare DC50 och T5 inställda för Astro 320 inte gick att följa i Alpha-modellerna och tvärt om. Något som naturligtvis är ett bekymmer i tider av övergången mellan äldre och nyare modeller. Särskilt som Astro 320 är så populär.

Jägare som inte är hundägare, men som ändå investerat i en handenhet för att kunna följa hundens arbete är naturligt nog inte heller så intresserade av att köpa ytterligare en apparat för dyra pengar, när hundföraren förnyar sin tekniska utrustning.

Men nu ska problemet vara löst. Enligt sajten vildmarken.se gör en uppdatering av programvaran i Alpha-enheterna det möjligt att sändarna som är inställda för att spåras av  Astro 320 också kan följas av Alphamodellerna.

 

Teknik som saknas

Den som uppdaterar Alpha-enheterna kommer att kunna välja 320-läge och på så sätt kunna spåra halsbanden DC50 och T5 även om de är kopplade till en Astro.

En nackdel är att funktionen som gör att jägarna kan se varandras positioner inte fungerar i detta läge, eftersom den tekniken saknas i Astro 320. Men, de flesta tycker sannolikt det är bättre att kunna följa hunden än att veta att Kalle Kula ännu inte har nått fram till sitt pass.

Enligt vildmarken.se är det vid byte mellan Astro 320- och Alpha-läget inte möjligt att se Astro- och Alpha-hundar samtidigt.

Uppdateringen kan göras kostnadsfritt med Garmin Express.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder