Samtliga sex vargar i Blybersgreviret fälldes vid licensjakten tidigare i år. Foto: Olle Olsson

Utskjutet vargrevir återbesatt

Den 7 januari fälldes den sjätte och förmodligen sista vargen i Blybergsreviret, Gävleborgs län. Men redan nu rör det sig nya vargar i området.

Sone Persson. Foto: Olle Olsson

Enligt Sone Persson, naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län, finns det ingenting som tyder på att det fanns fler vargar i Blybergsreviret när licensjakten avslutades den 7 januari.

– Det var många som spårade i kärnområdet direkt efter jakten och vi fick inte in några rapporter om varg i reviret, säger han.

 

Sex vargar

Men redan nu, drygt en månad efter att Blybergsreviret tömdes, står det klart att andra vargar frekvent befinner sig inom det forna reviret.

– Länsstyrelsen har spårat vargar flera gånger i det här området efter licensjakten. Vid ett tillfälle var det sex vargar som jagade älg och andra gånger har det rört sig om en eller två individer, säger Sone Persson.

 

DNA-analys

Han kan inte svara på om det rör sig om vargar från något av de tidigare kända reviren i området, alltså Sjösveden, Lingbo och Björnås, eller om det rör sig om helt andra vargar.

– Vi har samlat in vargspillning och även blod, som kom från en skada i en trampdyna, och skickat in det för DNA-analys. När vi får svaren vet vi säkert, konstaterar Sone Persson.

Klart är i alla fall att det åter finns vargar inom det forna Blybergsreviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev