Publicerad 9 december 2016 - 06:42

Trots fingerade namn, ofullständiga medlemsmatriklar och oseriösa intyg är det tveksamt om Högsta förvaltningsdomstolen påverkas i målet om förra vinterns vargjakt. Foto: Martin Källberg

Trots fingerade namn, ofullständiga medlemsmatriklar och oseriösa intyg är det tveksamt om Högsta förvaltningsdomstolen påverkas i målet om förra vinterns vargjakt. Foto: Martin Källberg

Underkända vargföreningar kan godkännas av HFD

De två så kallade naturvårdsorganisationer som vars talerätt underkänns av Kammarrätten i Sundsvall är parter i målet om förra vinterns vargjakt i Värmland som ska avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen.
På domstolen uppger man att det är tveksamt om det har någon betydelse för handläggningen.

Kammarrätten i Sundsvall underkänner föreningen Nordulv och Wolf Association Sweden som överklagande i beslut som rör vargjakt. Enligt rätten har föreningarna inte talerätt på grund av ofullständiga medlemsmatriklar och oseriösa intyg, som inte styrker att föreningarna är vad de utger sig för att vara.

 

Flera parter

Båda de så kallade naturvårdsföreningarna är parter i målet som gäller förra vinterns stoppade vargjakt i Värmland, som i dagarna behandlas av justitieråden i Högsta förvaltningsdomstolen, och vars utslag får stor betydelse för framtidens vargförvaltning.

Men det är långt ifrån säkert att det som nu framkommit om organisationerna kommer att påverka processen i Högsta förvaltningsdomstolen, HDF.

Parter i målet är länsstyrelsen i Värmland som överklagade kammarrättens dom, samt på den andra sidan Naturskyddsföreningen, WWF, Rovdjursföreningen, Föreningen Nordulv och Wolf Association Sweden.

Justitiesekreterare Paul Sjögren, som handlägger målet, vill inte gå in på om de nya bedömningar som gjorts av organisationerna kommer att ha betydelse för Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det jag kan säga är att det är länsstyrelsen i Värmland som klagat på kammarrättens utslag. Det är de som angripit ett beslut, och inte motparterna, säger Paul Sjögren till Svensk Jakt.

 

Intressanta uppgifter

Sjögren säger också att kammarrätten i Sundsvalls bedömning av de två organisationerna inte är bindande för eller behöver påverka Högsta förvaltningsdomstolen på något sätt.

– Men det du berättar är intressant och jag ska titta närmare på det, och också ha med informationen i min föredragning, säger Paul Sjögren.

Tilläggas kan att Svenska Jägareförbundet har hållits utanför förhandlingarna, trots att man begärt att få vara en part i processen, eftersom man var det när ärendet handlades i kammarrätten i Göteborg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram