Tyskarna äter 20.980 ton viltkött

I Sverige sätter Jägareförbundets viltmatsveckor just nu ökat fokus på viltköttet. Från Tyskland kommer nu rapporter om att tyskarna årligen äter 20.980 ton viltkött från rådjur, hjort och vildsvin.

 

Till skillnad från Sverige (där jaktåret börjar 1 juli) inleds jaktåret 1 april. Under perioden 1 april 2011–31 mars 2012 konsumerade tyskarna 9.480 ton kött från vildsvin, 7.910 ton rådjurskött, 2.340 ton kött från kronvilt och 1.240 ton kött från dovvilt. Uppgifterna redovisas av det tyska jägareförbundet DJV.

Men det är inte enbart klövvilt som hamnar på tyska tallrikar. Enligt DJV:s siffror konsumerade tyskarna 680.000 duvor, 375.000 änder, 193.000 fasaner, 329.000 harar och 257.000 kaniner under den aktuella perioden.

 

27 procent köps direkt från jägare

Undersökningen har också tittat närmare på var konsumenterna får tag i viltkött. 40 procent av konsumtionen sker via restauranger, 27 procent via direktköp från jägare och 20 procent via köp från lokala slaktare.

8 procent av konsumtionen sker ”privat”, alltså att konsumenten har fått köttet från släkt eller bekanta som jagar. Endast 4 procent av viltköttskonsumtionen sker via köp i snabbköp.

 

255 gram per person och år

Utslaget på hela den tyska befolkningen cirka 82 miljoner människor blir konsumtionen av viltkött cirka 255 gram per person och år.

I Sverige konsumeras cirka 16.000 ton viltkött per år, vilket innebär att svenskarna i genomsnitt konsumerar drygt 1,7 kilo viltkött per person och år.

Älgen står för den klart största delen av viltköttskonsumtionen i Sverige, 11.000 ton. Vildsvinet är det vilt som ökar mest. 2010 åt vi ungefär 2.400 ton vildsvinskött i Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev