Sebastian Eriksson med stövarkorsningarna Nixon och Stina sköt ett av lodjuren i Värmland efter en spännande jakt på Vitsands viltvårdsområdes marker. Foto: Per-Ola Hedlund

Spännande ståndskall på lodjur

Lodjursjakten är avlyst i Värmland. De två lodjur som fanns på licensen fälldes under torsdagen i Vitsand och Östmark i Torsby kommun.

Snöslask i norr och regn med barmark i södra Värmland gjorde lojakten svår på premiären den 1 mars. Under torsdagen var förhållandena i de norra delarna av länet betydligt bättre, med uppehåll och spårsnö.

Då gick också jakten fort. Under eftermiddagen avlystes all lojakt i Värmland.

Per-Ola Hedlund från Torsby gick som hundförare tillsammans med kamraten Sebastian Eriksson med stövarkorsningarna Nixon och Stina på Vitsands marker några mil norr om Torsby. Där var ett lodjur ringat i ett skogsparti utanför byn.

– Det var spännande och lon buktade väldigt trångt. Tre gånger var vi inne på ståndskall innan vi lyckades, säger Per-Ola Hedlund som jagade med Vitsands viltvårdsområde.

 

Spännande ansmygningar

Hundarna fick snabbt upp katten ur daglegan och sedan följde en spännande jakt som efter en stund gick in bland husen i byn.

– Ja, lon sprang in bland husen, och vid ett tillfälle jagade hundarna den flera varv runt ett hus, säger Per-Ola Hedlund.

Drevet buktade i ett litet område och båda hundarna skötte sig mycket bra. För Per-Olas egen hund Stina var det premiär på lodjur. En premiär som avslutades med några riktigt spännande ansmygningar på ståndskall.

– Det blev helt stopp inne i en tät granskog. Vi smög fram tillsammans, och då låg lodjuret ner ett trettiotal meter framför oss. Vi hann aldrig skjuta innan den gav sig av, säger Per-Ola Hedlund.

 

Nya skall

Det dröjde inte länge innan det blev nytt ståndskall, och den här gången lyckades Sebastian Eriksson skjuta sin första lokatt, och det för egen hund.

Efter skottet fortsatta lodjuret cirka 100 meter där det blev nytt ståndskall och ny spännande ansmygning.

– Men då var det redan klart och lon hade bara gått undan efter skottet. Riktigt kul för Sebastian, säger Per-Ola Hedlund som skjutit lodjur tidigare.

Det andra lodjuret i Värmland fälldes i Sörmark söder om Östmark i Torsby kommun, några timmar senare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev