Andreas Drugge, Råneå jaktvårdskrets, och Sara Granström, Kalix jaktvårdskrets, deltog vid kretskonferensen där fokus låg på att ta fram konkreta förslag på hur Jägareöfröbundet ska få fler yngre medlemmar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Andreas Drugge, Råneå jaktvårdskrets, och Sara Granström, Kalix jaktvårdskrets, deltog vid kretskonferensen där fokus låg på att ta fram konkreta förslag på hur Jägareförbundet ska få fler yngre medlemmar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Så ska Jägareförbundet få fler yngre medlemmar

Jägareförbundet ska öka antalet medlemmar och i fokus ligger att bli bättre på att värva och ta hand om yngre jägare.
Och arbetet ska göras i kretsarna. I helgen hölls kretskonferens i bland annat Norrbotten där deltagarna diskuterade konkreta åtgärder för att få förbundet att växa.

Jägareförbundets projekt Jakten på framtiden 2024 börjar nu bli mer konkret. Honnörsorden är stolt jägare och medlem. Medlemmarna ska stå i fokus. Förutom det är målen att Sverige ska ha välmående viltstammar som förvaltas lokalt och att jakt och viltvård ska vara en självklar samhällsnytta.

Som ett led i att nå målen ska fokus ligga på medlemsnytta och att öka medlemsantalet. I arbetet ses också kommunikation som en viktig del.

Nu är arbetet inne på konkreta åtgärder för att nå målen, bland annat att Jägareförbundet ska ha tio procent fler medlemmar 2024 jämfört med idag.

– Vi ska bli fler och vi ska få fler yngre medlemmar, säger Mikael Samuelsson, ordförande för Jägareförbundet Norrbotten. Vi ska bibehålla det vi gör bra men kanske göra det effektivare och annorlunda.

 

”Vi ska bli fler och vi ska få fler yngre medlemmar.”

 

I helgen samlades representanter från länets alla kretsar för att diskutera konkreta åtgärder för att öka medlemsantalet och få fler yngre engagerade.
Josefina Höglin, ungdomsansvarig inom Jägareförbundet, fanns på plats och berättade om projektet Unga jägare, som pågått som pilotprojekt i Stockholm och Gävle-Dala och som utvärderades i år.

 

Jägareförbundet ska ha tio procent fler medlemmar 2024. I helgen samlades representanter från alla kretsar i Norrbotten för att diskutera hur målet ska uppnås. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet ska ha tio procent fler medlemmar 2024. I helgen samlades representanter från alla kretsar i Norrbotten för att diskutera hur målet ska uppnås. Foto: Lars-Henrik Andersson

Utvärderingen ger tips om hur andra kan jobba för att få fler ungdomar engagerade.

– Genom att bedriva ungdomsarbete i intressebaserade nätverk kan vi möta ungdomarna på deras villkor och ge dem möjligheter att skaffa sig mer kunskap om natur, jakt och viltvård utifrån deras egna intressen, berättar Josefina Höglin och fortsätter:

– Unga lockar och inspirerar andra unga och det gäller att vi kan erbjuda ett deltagande som är roligt, inkluderande och ger möjlighet till nya upplevelser och erfarenheter. Det gäller också att vara flexibel och snabbt kunna anpassa sig till ungdomarnas uppkomna behov och intressen. Det handlar om att ha en verksamhet som utgår från ungdomarnas intressen.

 

”Det handlar om att ha en verksamhet som utgår från ungdomarnas intressen.”

 

Hon gav även exempel på hur en eller flera kretsar kan jobba utifrån erfarenheterna med Unga jägare.

Bland annat handlar det om att skapa en styrgrupp med cirka tre till tio utåtriktade drivna ungdomar (några minst 18 år) med ledaregenskaper och genuint jakt- och naturintresse.
Josefina Höglin betonade även vikten av att dessa ungdomar har ett bollplank i form av en erfaren, lite äldre, jägare.

Josefina Höglin, ungdomsansvarig vid Svenska Jägareförbundet, berättade om vikten av att rekrytera ungdomar. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Börja i liten skala med de ungdomar som vill vara med och rekrytera därefter fler. Idéerna måste komma underifrån, inte uppifrån, säger Josefina Höglin.

– Det är viktigt att hitta eldsjälarna bland ungdomarna, för då hänger oftast deras kompisgäng på, säger Daniel Pettersson, ungdomsansvarig på länsnivå.

 

”Jag har kompisar som jagar och som undrar varför de ska vara medlem i Jägareförbundet eftersom de ändå kan gå ut och jaga.”

 

Sara Granström, Kalix jaktvårdskrets, säger att det nu gäller att ta alla bra tips med sig och komma igång med arbetet med att få fler yngre medlemmar.

– Sedan måste vi synas mer och visa vilka möjligheter som finns, bland annat har vi jättefina skjutbanor och bra skytteverksamhet, säger hon.

 

Konkreta åtgärder stod i fokus på kretskonferensen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Andreas Drugge, Råneå jaktvårdskrets, tror det handlar om att bli bättre på att visa och berätta vilken skillnad Jägareförbundet gör, att det självklara med att gå ut och jaga beror på att det faktiskt finns någon som arbetar aktivt för att det ska vara möjligt.

– Jag har kompisar som jagar och som undrar varför de ska vara medlem i Jägareförbundet eftersom de ändå kan gå ut och jaga. För många är det en självklarhet att kunna jaga och vi måste nog bli ännu bättre på att berätta hur mycket Jägarförbundet jobbar för jakten. Sedan tror jag på att anordna ungdomsläger och jakter för ungdomar, och inte bara älgjakter utan att de får möjlighet att även pröva på att jaga småvilt, säger Andreas Drugge.

Tanken är att dessa nätverk ska vara igång våren 2019 och på kretskonferensen i Norrbotten var det flera kretsar som nu står i startgroparna att dra igång en verksamhet, baserat på konceptet Unga jägare.

Fakta Jägareförbundets mål

• Att få fler aktiva unga medlemmar i förbundet.

• Att ha en aktiv och fungerande ungdomsverksamhet som utgår ifrån ungdomars intressen.

• Utvecklad ungdomsverksamhet i samtliga län.

• 15 procent fler ungdomar 2020.

• 50 procent fler ungdomar 2024.

 

Unga jägare

• Målet är att väcka intresse för jakt och natur hos unga och få fler ungdomsmedlemmar i förbundet.

• Syftet är att får en mer livfull ungdomsverksamhet genom att öka ungdomarnas möjlighet att påverka och vara delaktiga.

• Nätverken leds av unga jägare som rekryterar och leder unga deltagare.

• Dagens ungdomsansvariga blir vägledare, kompetensstöd och bollplank åt nätverken.

• Geografisk storlek på nätverken får anpassas efter var i landet nätverket verkar.

• Nätverken finansieras av länsföreningarna och/eller kretsarna.

• Nätverken får egen budget och tydliga yttre gränser för verksamheten.

• Nätverken startas upp höst/vinter 2018/2019 för att kunna börja verka fullt ut våren 2019.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev