I går beslutade riksdagen att regeringen ska agera för att Sverige ska söka undantag från förbudet att handla med sälprodukter. Foto: Lars-Henrik Andersson (riksdagshuset), Johan Bjurer / Mostphotos (gråsäl)

Riksdagsmajoritet vill ha undantag från förbud att handla med sälprodukter

Premium

På onsdagen tog riksdagen ett beslut som lär glädja alla säljägare. Beslutet innebär ett tillkännagivande till regeringen att agera för att Sverige ska kunna handla med sälprodukter. Frågan är nu om regeringen verkligen kommer att agera.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 23 april 2020 - 08:10

För bara några dagar sedan inleddes licensjakten på gråsäl. Och igår var sälen i fokus i riksdagen.

Sälen hotar Östersjöns torskbestånd

Bakgrunden till gårdagens beslut i riksdagen är ett antal motioner av riksdagsledamöterna Åsa Coenraads (M), Alexandra Anstrell (M), Erik Ottoson (M) och Mattias Karlsson (M) samt Linda Ylivainio (C) och Per Schöldberg (C). Riksdagsledamöterna vill att Sverige åter ska kunna handla med sälprodukter.

 

Tillkännagivande

Frågan debatterades i riksdagen på onsdagen och det förslag som näringsutskottet kommit fram till. När det blev omröstning beslutade en majoritet av ledamöterna att regeringen nu bör agera för att Sverige ska kunna handla med sälprodukter, som kött och skinn. Dels genom att söka undantag från EU:s försäljningsförbud, dels genom att verka för att förbudet mot handel med sälprodukter upphävs. Riksdagen riktar en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om det.

Socialdemokraterna, vänsterpartiet, liberalerna och miljöpartiet röstade nej.

 

Hade undantag

Sverige hade tidigare ett undantag från EU:s försäljningsförbud och kunde sälja sälprodukter fram till 2015 då undantaget upphävdes.

Säljakt – i dag kom besluten

Näringsutskottet anser att förbudet mot handel med sälprodukter skapar etiska problem eftersom den säl som jagas inte kan omhändertas annat än för jägarens eget bruk. Från och med i år kommer jakten dessutom att utökas; utöver skyddsjakt är det nu tillåtet med licensjakt på gråsäl för att hålla efter beståndet. Jakten behövs för att skydda fisket och därmed behövs även fortsatta möjligheter till handel med sälprodukter, anser näringsutskottet.

Och nu är frågan hur regeringen kommer att agera.

 

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) tror att det finns goda chanser för att Sverige ska få handelstillstånd i EU.

Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) tror att det finns goda chanser för att Sverige ska få handelstillstånd i EU. Foto: Riksdagen

– Vi förväntar oss att regeringen omedelbart påbörjar arbetet med att söka undantag och inom ramen för EU-samarbetet även väcka och driva frågan att upphäva förbudet mot handel med sälprodukter. Att sälarnas kött och päls inte får säljas kan medföra att säljägare inte tar hand om kropparna från de skjutna sälarna. Att skjuta djur utan att ta vara på kroppen är inte försvarbart och inte god viltvård. Historiskt sett har skinn, päls, kött och fett varit en handelsvara och borde kunna vara det än idag. Med de problem Sverige har i Östersjön med säl idag och i och med den licensjakt vi infört borde det finnas goda grunder för Sverige att få ett handelstillstånd i EU för detta, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) från Norrbotten.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram