EU-kommissionen tar i med hårdhandskarna mot 20 av de 28 medlemsländer som ännu inte har infogat vapendirektivet i sin lagstiftning. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill inte kommentera. Foto: Jan Henricson, Fred Marvaux, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen får bakläxa för utebliven vapenlag

I ett så kallat motiverat yttrande från EU-kommissionen hotas Sverige tillsammans med ytterligare 19 länder att dras inför domstol, för att man inte rapporterat hur det går med att infoga det nya vapendirektivet i sin lagstiftning. Inrikesminister Mikael Damberg vill inte kommentera EU:s hot.

Så gott som hela EU, 20 av 28 medlemsländer, har hamnat i onåd hos EU-kommissionen för att inte ha gjort som beslutats med det nya vapendirektivet.

Inte heller Sverige kommer undan kritik och oförmågan att få en proposition med ett vapenförslag igenom riksdagen börjar på allvar bli besvärlig för regeringen.

I ett så kallat motiverat yttrande som EU-kommissionen avlossade den 25 juli, anmärks det på att kommissionen inte har informerats om vilka åtgärder som vidtagits för att implementera vapendirektivet i svensk lagstiftning.

Då, i slutet av juli alltså, fick regeringen två månader på sig att anmäla vad man gjort för att infoga vapendirektivet i vapenlagen. Om så inte görs kan kommissionen väcka talan mot Sverige i EU-domstolen, vilket kan resultera i dryga böter.

 

I gott sällskap

I yttrandet påpekar EU-kommissionen att medlemsländerna senast i september förra året var skyldiga att informera kommissionen om vilka åtgärder som vidtagits för att implementera merparten av direktivets bestämmelser.

Och Sverige är inte ensamt medlemsland att drabbas av kommissionens bannor. För att endast delvis ha anmält införlivandeåtgärder har yttranden också skickats till Belgien, Tjeckien, Estland, Litauen, Polen, Portugal och Storbritannien.

Utöver det har ytterligare ett antal länder som inte rapporterat att de vidtagit några åtgärder alls fått påpekanden från EU-kommissionen. Dessa är Cypern, Finland, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Rumänien, Slovakien, Slovenien och Spanien.

 

Arbete pågår

Inrikesminister Mikael Damberg vill inte kommentera saken. I en sms-konversation med hans pressekreterare Natali Sial som Svensk Jakt haft, meddelar hon att remissvaren på regeringens ändringsförslag just nu analyseras, och att en lagrådsremiss arbetas fram i regeringskansliet, samt att det inte finns mer att säga i dagsläget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev