Publicerad 10 januari 2019 - 18:33

Den skjutna hunden var av rasen östsibirisk laika. Hunden på bilden har inget samband med händelsen. Arkivbild: Jan Henricson

Polisutredning om skjuten hund nedlagd

I början av december sköt en jägare en jakthund i en kohage i södra Östergötland. Polisutredningen har nu lagts ner, med motiveringen att något brott inte har kunnat styrkas. Hundägaren är inte nöjd med polisens beslut.

Svensk Jakt skrev om händelsen här, där förundersökningsledaren Mikael Franzén vid polisen i Motala berättade om vad som framkommit i samband med att en polispatrull kom till platsen.

– En jägare som passerade hagen observerade en hund som attackerade en ko, eller möjligtvis en kviga. När han kom in i hagen hade hunden bitit sig fast i mulen och dragit så hårt att kon tvingats ner på knä. Han försökte med lock och avledande manövrar få hunden att släppa taget. När det inte gick tog han till det som han såg som en sista utväg och sköt hunden, sa Mikael Franzén till Svensk Jakt då.

Polisen pratade även med ägaren som berättade att hunden som används vid eftersök hade smitit hemifrån. Den hade alltså inte kommit in i hagen under jakt.

 

Inget brott

Nu har emellertid utredningen lagts ner. Enligt Mikael Franzén med motiveringen att något brott inte har begåtts.

– Jag har granskat ärendet med utgångspunkt från lagen om tillsyn av hundar. Av vad som framgått av utredningen finns det ingen anledning att betvivla skyttens version av det inträffade. Han har alltså handlat i enlighet med lagen, säger Mikael Franzén.

Hundägaren tycker att det är märkligt att polisen så snabbt lade ner utredningen.

– Jag tycker det är konstigt att han kunde gå in i hagen och skjuta min hund utan att kontakta vare sig ägaren till kon eller mig innan han sköt, säger hundägaren till Svensk Jakt.

Polisen har trots denna invändning inte sett någon anledning till att gå vidare med ärendet.

– Det är skyttens berättelse som jag har att förhålla mig till. Det är han som varit där och det är han som tagit beslut att skjuta hunden, när han inte kunde avvärja attacken på annat sätt. Jag har inte fått fram några uppgifter som gör att det finns anledning att ifrågasätta det, säger Mikael Franzén.

 

En chock

Hundägaren beskriver den chockartade känsla han fick när skytten ringde och berättade att han skjutit hunden och bad honom komma och hämta den.

– När jag och min kompis kom dit låg hunden död, med kon stående bredvid. Jag fick själv ringa polisen och göra en anmälan.

Ägaren beskriver sin hund som en fin och duktig jakthund.

– Min östlaika var en fantastisk eftersökshund. Han var även meriterad på älg. Jag tror aldrig att jag kommer att få en sådan hund igen, så det är förstås bedrövligt att det här skulle hända.

Polisens beslut att lägga ner förundersökningen kan överprövas av åklagare, om någon av de inblandade begär att det görs.

– Jag har inte bestämt mig ännu, men funderar på att överklaga, säger hundägaren.

 

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder