Frågan är nu om kommande vinters vargjakt påverkas av en ny segdragen rättsprocess. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ny rättscirkus inför vinterns vargjakt

Ännu är inte förra vinterns vargjakt avgjord rättsligt. Samtidigt har besluten om vargjakt kommande vinter överklagats. Länsrätten i Luleå har nu beslutat att avslå Föreningen Nordulvs begäran om tillfälligt stopp för vargjakten i Värmland, så kallad inhibition. Men frågan om jakt eller inte är trots det långt ifrån avgjord.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 2 november 2016 - 10:00

De rättsliga turerna runt vargjakten fortsätter. Länsstyrelsernas beslut gäller licensjakt på sex vargar i Brattforsreviret och lika många i Lokareviret, som sträcker sig över länsgränsen mellan Örebro och Värmland. Jakttiden är satt till den andra januari till och med den 15 februari. Dessutom får sex vargar skjutas i Dalarna och sex i Gävleborgs län. Beslutet vad gäller Värmland har överklagats av Svenska Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och föreningen Nordulv, som även begärde så kallad inhibition. Förvaltningsrätten avslår dock begäran om inhibition.

 

Lång tid?

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att jakttiden inte inleds förrän den andra januari. ”Det är således mer än två månader kvar fram till dess att jakttiden börjar löpa och beslutet blir verkställbart. Det är en förhållandevis lång tid. Förvaltningsrätten har dessutom för avsikt att avgöra målet slutligt innan den 2 januari 2017.”

Men frågan är nu om de rättsliga processerna hinns med innan jaktstarten. Förvaltningsrättens beslut går nämligen att överklaga till Kammarrätten i Sundsvall, och i sista hand Högsta förvaltningsdomstolen. Men Högsta förvaltningsdomstolen har ännu inte kommit med något avgörande vad gäller förra vinterns uteblivna vargjakt i Värmland. Jakten skulle ha omfattat 20 djur i Värmlands län och ytterligare sex i ett revir som delas med Örebro län. Jaktperioden var planerad till januari och halva februari. Även i Västmanlands län stoppades vargjakten. Enligt handläggare vid Högsta förvaltningsdomstolen har det pågått en del skriftväxling med länsstyrelsen i Värmland vilket fördröjt ärendet. Det var i juli som Högsta förvaltningsdomstolen gav prövningstillstånd i målet.

 

Skyndsam handläggning

Vargjaktsbesluten för 2017 togs av länsstyrelserna torsdag den 29 september och de tre veckorna räknas från och med när så kallad kungörelsedelgivning gjorts av myndigheterna. Sista överklagandedag för vargjakten i Dalarna var den 25 oktober. För besluten i Värmland/Örebro och Gävleborg är sista överklagandedag i morgon den 3 november.

Riksdagen beslutade nyligen att mål i domstol om vargjakt ska handläggas skyndsamt. I dag finns inte någon sådan bestämmelse i jaktlagen och därför föreslog regeringen en ändring i lagen. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 december 2016. Det innebär att fram till dess så behöver Förvaltningsrätten som nu har en hög med överklaganden på sitt bord inte handlägga ärendena skyndsamt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev