Deltagarna under Jägareförbundets instruktörsutbildning som genomfördes i Agusa vilthägn. Foto: Louise Gårdefalk

Ny instruktörsutbildning genomförd

Under maj–juni genomfördes Jägareförbundets nya hundinstruktörsutbildning ”Apportering fågel & övrigt småvilt” med ett glatt gäng deltagare. Instruktörsutbildningen var egentligen planerad till våren 2020 men på grund av pandemin fick den flyttas fram och upplägget fick anpassas efter situationen.

Svensk Jakt Publicerad 11 juli 2021 - 09:02

Grundkonceptet är egentligen en tre dagars sammanhängande utbildning med teori och praktik varvat. Nu justerades upplägget så att teorin genomfördes digitalt vid tre tillfällen under maj månad, och den praktiska delen genomfördes under två dagar i juni.

De lättade restriktionerna gjorde att utbildningen kunde genomföras i juni, till 100 procent utomhus på coronasäkert sätt. De som arbetat med att ta fram instruktörsutbildningen och genomförde den är Tomas Lindh, Marieth Johansson, Marie Strauss och Louise Gårdefalk.

 

Fyra steg

Instruktörsutbildningen riktar sig till förbundets instruktörer som genomgått steg 1 och som vill lära sig mer om eftersök efter småvilt (till exempel fågel, hare och räv) och sedan hålla kurser och träningar på det lokala planet i krets eller länsförening. Innehållet bygger på konceptet ”Fyra lätta steg” och hur vi tränar våra hundar för att de ska bli redo för exempelvis apportering och släpspår utifrån en jaktsituation. Syftet är att vi ska träna hundar som är effektiva på småviltseftersöket så jakter genomförs med hög och god etik.

 

Stort intresse

I juni när vi träffades i Agusa vilthägn arbete deltagarna med egna och varandras hundar för att utvecklas i instruktörsrollen och få kunskap som kan användas på framtida kurser. Dagarna bestod bland annat av olika övningar där deltagarna var uppdelade i grupper.

Det var ett engagerat och intresserat gäng instruktörer som deltog.  Efter två intensiva och varma dagar avslutades utbildningen med vattenapportering, passande med ett svalkande dopp innan det var dags för deltagarna att resa hemåt.

 

Återkommande

Utvärderingarna visar att deltagarna är mycket nöjda med utbildningen och att man kan tänka sig att rekommendera andra att gå instruktörsutbildningen. Förhoppningen är att genomföra en instruktörsutbildning i Apportering fågel & övrigt småvilt även nästa år.

Har du gått instruktörsutbildning steg 1 och tycker det låter intressant?

Kontakta den hundansvariga i din länsförening och gör en intresseanmälan!

 

Louise Gårdefalk
Jaktvårdskonsulent

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar