Publicerad 22 november 2016 - 11:32

Det blir otillåtet att fånga grävling i burfällor i augusti om Naturvårdsverket får sin vilja fram. Foto: Bernt Karlsson

Ny attack mot fällfångsten

Naturvårdsverket tar nya tag för att begränsa fällfångsten. Det framgår av ett förslag till nya föreskrifter, som i dagarna gått ut på remiss och redan mött massiva jägarprotester.

För levandefångst av vilt vill Naturvårdsverket införa nya och långt mer begränsade jakttider än för jakt med skjutvapen. Fällor som fångar viltet levande får enligt verkets förslag bara användas under perioden september–15 april.

Det innebär ett stopp för exempelvis fångst av räv, grävling och kråkfåglar i augusti, som är en bra fångstperiod för den som utövar predatorkontroll i viltvårdssyfte.

När det gäller fångst av kråkfåglar före häckningssäsongen avkortar dessutom stoppdatumet 15 april den redan ultrakorta jakttiden med ytterligare en halv månad i de fyra nordligaste länen. I mitten av april är det tveksamt om ens första flyttkråkan hunnit till exempelvis Arvidsjaur.

 

Elektroniska larm

Andra nyheter är att vildsvinsfällor ska vara utrustade med elektronisk larmordning och vittjas senast två timmar efter det att larmanordningen gett utslag.

Naturvårdsverket, som inte motiverar de ganska långt gående förändringarna med några sakskäl eller något nytt kunskapsunderlag, har tidigare förlorat två mål gällande användningsföreskrifter för specifikt vildsvinsfällor.

Sedan Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, sågat nästan all verkets argumentering upphävdes dessa av Kammarrätten och eftersom Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, inte beviljade prövningstillstånd står domen fast.

De upphävda föreskrifterna liknade i mångt och mycket de som verket nu vill införa, men den här gången för all fångst.

 

Kritiska fångstmän

– Jag ska begära att Justitieombudsmannen granskar verkets agerande, säger Evald Hellgren, fällkonstruktör i Örträsk, Lycksele.

– Om verkets tidigare föreskrifter befunnits vara så illa underbyggda av sakskäl att det upphävts, kan då samma, statliga myndighet bara strunta i den lagtolkning som domstolarna gjort genom att stampa fram nya föreskrifter som i stora drag liknar de redan upphävda? I så fall fungerar inte rättsstaten och den som driver ett mål mot en statlig myndighet blir rättslös.

Fredrik Lundmark, Malå, erfaren fångstman och fällkonstruktör, är också kritisk till Naturvårdsverkets indelning med olika jakttider för olika jaktformer:

– Vad är det för skillnad att använda en levandefångstfälla eller slagfälla för mink mellan 1 augusti och 1 september? Och vad är det för skillnad att skjuta en räv 1 augusti eller att fånga samma räv i fälla?

Fredrik Lundmark är också tveksam till föreskriften att varje fälla ska vara märkt med ägarens namn, adress och telefonnummer. Det innebär risk att trakasseras av jaktmotståndare och kan ge tjuvar uppslag om var vapen finns att stjäla.

– Det är bättre använda sig av det ”Jägar-ID”, som tidigare fanns på det statliga jaktkortet, säger Fredrik Lundmark.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram