Publicerad 19 september 2018 - 14:17

Naturvårdsverket vill tillåta elektroniska bildförstärkare liknande den på bilden. Men även godkänna termiska riktmedel, så kallade värmekameror, för vildsvinsjakt. Foto: Boo Westlund

Naturvårdsverket förordar värmekameror vid vildsvinsjakt

Till skillnad från Jägareförbundet tillstyrker Naturvårdsverket användning av termiska riktmedel, eller värmekameror, vid vildsvinsjakt. Man vill heller inte begränsa det till enbart skyddsjakt.

Tidigare har Jägareförbundet svarat på Näringsdepartementets remiss angående rörlig belysning, elektroniska bildförstärkare och termiska riktmedel. Nu gör Naturvårdsverket detsamma.

Men där Jägareförbundet vill begränsa användandet av de två förstnämnda till att enbart tillåtas under skyddsjakt på vildsvin, innehåller Naturvårdsverkets svar inga sådana restriktioner, utan dessa riktmedel ska kunna användas även vid ordinarie jakt i mörker.

 

Öppen terräng

Man anser också att värmekamera ska få användas under vissa förutsättningar, något som alltså Jägareförbundet avråder från i sitt remissvar.

Naturvårdsverket skriver att värmekamera kan vara ett ändamålsenligt jaktmedel, men att det finns begränsningar. Bland annat på grund av att föremål som finns mellan siktet och djuret inte är lätta att observera med ett sådant riktmedel, vilket ökar risken för att exempelvis en kvist ska ändra riktning på kulan.

Därför säger man att värmekameran främst är lämplig att använda i öppen terräng och att skytten före skottet ska ha försäkrat sig om att kulbanan inte ändras på grund av vegetation.

 

Mer byråkrati

Och för säkerhets skull föreslår man att det tillförs lite mer byråkrati:

”Naturvårdsverket tillstyrker att värmekamera ska få användas vid jakt efter vildsvin. Det finns emellertid mot bakgrund av ovan anförda skäl att antingen i förordningstexten begränsa användandet av värmekamera till jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser eller att tydligt vägleda kring användandet.”

Jägareförbundet pekade i sitt remissvar inte bara på risken för ökad skadskjutning med termiska riktmedel, utan också att den tvådimensionella bild som dessa visar gör att det är svårt för en skytt att se om det finns fullgott kulfång bakom målet. Några sådana funderingar finns inte i Naturvårdsverkets svar.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram