Lodjursspår säkrade i vinterns första snö. Foto: Bertil Nilsson

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur inom Grans sameby, Ammarnäs. Foto: Bertil Nilsson

Lodjursstammen ökar i Västerbotten

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur inom Grans sameby, Ammarnäs. Årets inventering visar att lodjursstammen ligger över miniminivå i Västerbotten.

 

Samebyn ansökte om skyddsjakt tidigare i vinter, men fick då avslag eftersom licensjakten skulle inledas. Samebyn lyckades inte fälla något lodjur under licensjakten och skickade därför in en ny ansökan om skyddsjakt till länsstyrelsen.

 

Stort antal renar dödas

Samebyn menar i sin ansökan att det dödas ett stort antal renar nu och att det även rivits många renar under vintern som gått.
Renarna får ingen betesro, uppger samebyn som tycker det är mycket allvarligt eftersom det är dåligt bete och mycket snö.

 

Länsstyrelsen konstaterar följande:

”Lodjursinventeringen är avslutad och preliminärt berörs länet av 29 föryngringar. Fyra föryngringar delas med andra län så preliminärt har länet 27 föryngringar. Grans sameby berörs preliminärt av två föryngringar, varav en som kan beröra det aktuella området.

Årets preliminära resultat styrker att lodjursstammen återhämtat sig efter den kraftiga nedgång som varade under 2014 och 2015. Populationsstorleken ligger över miniminivån på 13,5 föryngringar och även inom förvaltningsintervallet på 14 – 32 föryngringar.”

Länsstyrelsen konstaterar också att allvarlig skada kan uppstå och beviljar därför skyddsjakt på ett lodjur. Samebyn hade ansökt om skyddsjakt på två lodjur, men länsstyrelsen tycker att det räcker med att fälla ett lodjur och att det bör minska problemen för samebyn.

Skyddsjakten får bedrivas från 17 mars till och med den 31 mars.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev