Arkivfoto: Johnny Olsson

Länsstyrelse ändrar sig – beviljar skyddsjakt på lo

Länsstyrelsen i Uppsala län har tidigare sagt nej till skyddsjakt på ett lodjur som vid upprepade tillfällen dödat dovhjortar i ett hägn Tärnsjö, Uppsala län. Men nu byter myndigheten fot och beviljar skyddsjakt.

Totalt har sex hjortar dödats i hägnet vid fyra olika lodjursangrepp. Hägnägaren har vidtagit förebyggande åtgärder för att förhindra att lodjuret ska ta sig in i hägnet, men lodjuret har tagit sig in och dödat hjortar i alla fall.

Trots detta avslog länsstyrelsen i Uppsala län i slutet av januari en skyddsjaktansökan från hägnägaren, efter att myndigheten varit i kontakt med Viltskadecenter, som rekommenderade ett avslag på ansökan från djurhållaren.

 

Nytt angrepp

Den 2 februari tog sig lodjuret åter igen in i hägnet och dödade en hjort. Länsstyrelsen tog åter kontakt med Viltskadecenter och den här gången har man beslutat om skyddsjakt.
I skyddsjaktsbeslutet står: ”Antalet angrepp uppfyller nu Viltskadecenters tumregel för hjorthägn utan rovdjursavvisande stängsel. Andra lämpliga lösningar har provats och visat sig otillräckliga. Länsstyrelsen bedömer därför att andra lämpliga lösningar saknas i aktuellt fall.”

Skyddsjakten på lodjuret får bedrivas dygnet runt i och i anslutning till vilthägnet. Skyddsjaktstiden sträcker sig till och med den 28 februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev