Publicerad 11 januari 2019 - 16:30

En överenskommelse har träffats mellan Socialdemokraternas Stefan Löfven, Centerpartiets Annie Lööf, Miljöpartiets Isabella Lövin och Liberalernas Jan Björklund. Uppgörelsen går ut på att S och MP fortsatt bildar regering, med Stefan Löfven som statsminister.

Landsbygd, skog och äganderätt i S-MP-C-L-uppgörelse

Under fredagen offentliggjordes att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet nått en överenskommelse i regeringsförhandlingarna. Den går ut på att C och L släpper fram en S-MP-regering med Stefan Löfven som statsminister, i utbyte mot en sakpolitisk uppgörelse. En del av uppgörelsen handlar om landsbygd, skogen och äganderätten över densamma.

På fredagen publicerades på Socialdemokraternas hemsida ett utkast till en sakpolitisk överenskommelse mellan S, MP, C och L. I utkastet, som består av 73 punkter, står att ”genom denna överenskommelse accepterar Centerpartiet och Liberalerna att Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna.”

Överenskommelsen innebär också att ”Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”, skriver partierna i överenskommelsen.

– Centerpartiet tar ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering. Detta är inte en lösning vi helst hade velat se, men det är den bästa möjliga i en mycket besvärlig situation, sa Centerpartiets partiledare Annie Lööf vid en pressträff i riksdagen på fredagen.

 

Definitivt C-beslut i helgen

Centerpartiets partiledning har accepterat överenskommelsen, men det slutliga beskedet fattas av partiets förtroenderåd under helgen.

Stort utrymme i uppgörelsen ägnas åt punkt 26, ”Värna och stärk den privata äganderätten till skogen”:

”Stärk rättssäkerheten för markägare och företag och säkerställ att markägare ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukanderätten i den utsträckning de har rätt till.”

 

”Hela landet ska växa”

En del av överenskommelsen handlar om landsbygdsfrågor. ”Vår politik ska komma hela landet till del. Både landsbygd, glesbygd och större städer ska kunna utvecklas. Därför bygger och rustar vi järnvägar, vägar och bostäder så att människor kan bo, leva och arbeta i hela landet”, står det att läsa i utkastet till överenskommelse, under rubriken ”Hela landet ska växa”.

En av ”Hela landet”-punkterna går ut på att bygga ut den digitala infrastrukturen i hela landet. ”Målet ska vara att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Mnit/s redan år 2020”.

 

Inga nya myndigheter i Stockholm

En annan punkt handlar om att bygga ut med ”fler servicekontor i hela landet”. Överenskommelsen kungör även att inga nya myndigheter ska lokaliseras i Stockholm under mandatperioden, samt att det ska vara ”betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden”.

I överenskommelsen fastslås också att anslagen för skydd av värdefull natur förstärks: ”Ett nytt Sveaskogsprogram ska genomföras. Staten ska vara föregångare i hållbart skogsbruk och visa stor naturhänsyn.”

 

Den sakpolitiska överenskommelsen i sin helhet finns att ta del av här (pdf-fil).

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram