Här i jämtlandsfjällen planeras nu för en nationalpark. Blir planerna verklighet så kan jakten komma att kraftigt begränsas. Foto: Google maps

Kraftiga inskränkningar av jakten i planerad nationalpark

En beredningsgrupp där bland annat länsstyrelsen i Jämtland ingår föreslår kraftiga inskränkningar av jakten och övrigt friluftsliv i planerad nationalpark.
Totalt berörs 200.000 hektar av nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags.

Svensk Jakt Publicerad 23 april 2019 - 07:48

Enligt ett dokument ifrån oktober 2018 med beredningsgruppen har man föreslagit att jakten kraftigt ska begränsas inom nationalparken. Man vill ha bland annat 50.000 hektar med totalt jaktförbud uppdelat på tre områden.

Dokumentet från i höstas är framtagen efter beredningsgruppsmötet den 3 oktober 2018 och innehåller de ändringar som beredningsgruppen kom överens om vid mötet.

 

Internationella studier

I dokumentet skriver beredningsgruppen om internationella studier vad gäller jaktens inverkan på nationalparker:
”Internationell vägledning om nationalparker framhåller att en nationalpark ska i ett så naturligt tillstånd som möjligt, bevara representativa exempel på geomorfologiska regioner, biotiska samhällen, genetiska resurser och arter för att ge ekologisk stabilitet och mångfald. Detta talar för att så långt som möjligt begränsa jakt i nationalparken.”

 

Betydelsefull jakt

Vidare framgår av dokumentet att ekonomiskt och kulturellt betydelsefull jakt (på till exempel älg och ripa) ska vara tillåten i en eventuell nationalpark. Vidare föreslår beredningsgruppen:
• Skydds- och licensjakt på stora rovdjur förändras inte och är tillåten om ansvarig myndighet beslutar om sådan jakt.
.• Allmän jakt och skyddsjakt på rödräv är av naturvårdsskäl tillåten.
• Jakten kan begränsas av hänsyn till renskötsel, naturvård (till exempel av hänsyn till fjällräv) eller friluftsliv. Sådan begränsning kan till exempel ske genom att avlysa områden eller ställa krav på ljuddämpare vid vissa sorters jakt.
• Annan jakt än den som anges ovan är inte tillåten i nationalparken.
• Det ska i nationalparken finnas 1–3 större zoner utan upplåten jakt eller fiske. Dessa zoners sammanlagda areal bör utgöra 25 procent av hela nationalparkens areal. Den fortsatta nationalparksprocessen ska klargöra var området/-ena ska vara belägna och huruvida de ska vara i ”en opåverkad” zon20 eller till exempel fördelas mellan områden av betydelse för, natur- och kulturvärden samt förutsättningar för renskötsel och upplevelser.

 

Sameby kan säga nej

Men är det så att någon av samebyarna säger nej till nationalparken så blir det inget av planerna.
Jägarförbundet Mittnorrland har klargjort att man inte vill ha några förändringar i jakten inom den eventuella nationalparken.
– Jakten är och har alltid varit en kulturutövning för befolkningen i det aktuella området sedan lång tid tillbaka och ska även i fortsättningen vara det. Så varför jakten ska begränsas måste länsstyrelsen nu förklara, om det nu blir någon nationalpark överhuvudtaget, säger Jan Svartström en av jägarförbundets representanter i nationalparksfrågan.

Per Andersson

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram