Jägareförbundet vill att anmälningsskyldigheten när ett skadskjutet vilt går över till angränsande jaktområde även ska omfatta bland annat björn och varg. Foto: Barbro Nelly / Mostphos och Jan Henricson

Jägareförbundet föreslår ändringar i jaktlagen

Premium

Svenska Jägareförbundet har skickat en hemställan till regeringen med förslag att ändra jaktlagen. Det handlar om anmälningsskyldigheten när skadskjutet vilt lämnar den egna jaktmarken. Den skyldigheten bör omfattas av fler vilt än i dag, bland annat björn och varg, anser förbundet.

Lars-Henrik Andersson Publicerad 20 november 2020 - 07:36

Jägareförbundet vill göra en ändring i paragraf 28 i jaktlagen. Därför har generalsekreterare Bo Sköld och förbundsjuristen Ola Wälimaa skickat en hemställan till näringsdepartementet.
Det handlar om anmälningsskyldigheten när ett skadskjutet vilt lämnar den egna jaktmarken och går över till angränsande jaktområde. Anmälningsskyldigheten gäller i dag endast älg, hjort eller rådjur som har skadats vid jakt.

 

Farliga villebråd

Så här skriver Jägareförbundet i hemställan:

”Bestämmelsen infördes under en tid då dessa arter var vårt främsta villebråd. I dag jagas även andra större viltarter i betydande omfattning, vissa som kan vara direkt farliga för människors säkerhet och det anses särskilt angeläget att jakträttshavaren även upplyses om att skadat djur av dessa arter kommit in och förväntas uppehålla sig på dennes mark.”

Jägareförbundet konstaterar att det inte är enkelt för vare sig enskilda jägare eller myndigheter att hålla isär de uppräkningar av viltarter eller grupper av viltarter som i olika sammanhang omfattas av jaktlagstiftningens bestämmelser.

 

Varg och björn

”Det anses därför vara eftersträvansvärt att så långt möjligt likrikta artuppräkningarna.”

Därför föreslår Jägareförbundet att låta samtliga djur av de arter som omfattas av anmälnings- och utmärkningsskyldighet i samband med en viltolycka och som i realiteten kan bli föremål för jakt, också omfattas av underrättelseskyldighet enligt paragraf 28. Det handlar i så fall om följande viltarter: björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, vildsvin och mufflonfår.

Ursprunget står att finna i Jägareförbundets medlemsorganisation. På årets förbundsstämma blev det bifall till en motion från Jägareförbundet Uppsala län som föreslog den ändring av jaktlagen som nu förbundet skickat till regeringen. I länsföreningen i Uppsala län var Bengt Undén den ursprunglige upphovsmannen bakom motionen.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram