För sjätte året i rad besökte Glenn Davidsson från Mullsjö jaktvårdskrets i höstas Kronängskolans förskoleklass. Foto: Privat

Jägarbesök anmält till Skolinspektionen

En privatperson har anmält Kronängskolan i Mullsjö till Skolinspektionen. Anledningen är att en jägare besökt skolans förskoleklass och berättat om jakt.

Jägaren berättade själv om skolbesöket på Svensk Jakts hemsida i början av oktober.

”Besöket är ett uppskattat inslag och barnen är väldigt entusiastiska och nyfikna”, skrev jägaren Glenn Davidsson från Mullsjö jaktvårdskrets.

Det var sjätte året i rad han besökte skolans förskoleklass. Han delade ut ballonger och lånade ut boken Ella på älgjakt till klassen. Barnen fick också titta på hans studsare och annan jaktutrustning, samt känna på ett stort fällhorn.

 

Pedagogiskt syfte

Men jägarbesöket ogillades av en person som anmält det till Skolinspektionen. Personen ifrågasätter det pedagogiska syftet:

”Var i läroplanen styrks det att jägare kommer och undervisar barn om jakt, hur det går till och dessutom uppvisar vapen och troféer från sina tidigare räder”, skriver anmälaren, liksom ”Är det jakt och dödande som behöver läras ut till våra yngre åldrar. Samhället i stort strävar mot ett vänligare och mjukare samhälle. Men till våra förskoleklasselever kan man påvisa att död och vapen är en normalitet”.

 

Koppling till dataspel

I anmälan görs också en koppling mellan vapen, våld och dödande i dataspel, med jakt och jaktvapen.

”För mig som utomstående känns det hela som en normalisering av jakt och för att värva kommande jägare”.

Anmälaren har inte själv barn i förskoleklassen och det finns anledning att förmoda att den skickats in under fingerat namn.

 

Skrivit utkast

Mullsjö kommun har fram till den 10 december på sig att utreda och besvara anmälan till Skolinspektionen.

Biträdande rektor Thomas Ekberg arbetar med ett svar, som inte är helt klart och dessutom ska godkännas av huvudmannen, i detta fallet en av kommunens båda barn- och utbildningschefer.

– Jag har skickat ett utkast till förskoleläraren och till jägaren, som är fritidspedagog i det berörda arbetslaget, säger han.

 

Borde ha informerat

– Vi ser jakt som något mycket vanligt förekommande i kommunen, som är en liten glesbygdskommun med mycket skog. Älgjakten är stor här och nästan alla elever har någon jägare sin närhet och ser inte jakt som något konstigt, det är inget främmande för barnen, fortsätter Thomas Ekberg.

Däremot säger han att information kanske borde ha skickats ut till barnens vårdnadshavare om att det skulle komma en jägare på besök.
– Kanske var det också obetänksamt att ta med ett vapen till skolan, med tanke på dagens debatt om skolskjutningar, även om de inte har något med jakt att göra.

– Men att berätta om jakt och vad en jägare gör ser vi som något väldigt naturligt, säger Thomas Ekberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev