Publicerad 9 oktober 2019 - 08:42

Hundar är bra för hälsan, och nu visar en ny studie från Uppsala universitet att även människor som drabbats av stroke eller hjärtinfarkt lever längre om de har hund. Foto: Daniel Olausson

Hundar ökar chanserna att överleva stroke och hjärtinfarkt

Premium

Att äga, vårda och ta promenader med sin hund är ett bra sätt att rehabilitera sig efter en hjärtinfarkt eller stroke. Hundägare som drabbats lever längre, visar ny forskning vid Uppsala universitet.

Forskare vid Uppsala universitet har undersökt människor som drabbats av hjärtinfarkt eller stroke, och resultatet är tydligt. Hundägare har bättre överlevnad och lägre risk att dö jämfört med patienter utan hund.

Jakthundar är bra för hälsan

Att hundägare generellt sett har bättre hälsa har visat sig i tidigare studier, men i den här studien har forskarna riktat blickarna mot en särskild grupp.

I studien har information från svenska Patientregistret jämförts med Jordbruksverkets hundregister och Svenska Kennelklubbens medlemsregister för att finna samband mellan överlevnad och hundägande.

 

Stor patientgrupp

Jämförelsen har räknat in alla patienter mellan 40 och 85 år som haft en stroke eller hjärtinfarkt mellan åren 2001 och 2012.

Hundägande hade ett samband med bättre överlevnad i båda patientgrupperna, och tydligast var effekten för ensamstående hjärtinfarktpatienter.

Där var risken att dö 33 procent lägre för hundägarna jämfört med dem som inte hade hund.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien.

Våra gener påverkar om vi skaffar hund

 

Resultaten från studien är i linje med annan forskning och tyder på att hundägande har positiv effekt på hälsan.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder