I fyra år har 17-årige Gustav Brynolf hotats av jaktmotståndare.

Gustav dödshotas – för att han är jägare

”…DU KOMMER DÖ EN TIDIG DÖD OCH JAG KOMMER VARA EN DEL AV DEN…”
Det skrev någon till 17-årige jägaren Gustav Brynolf i morse.
I fyra år har han tvingats ta emot hot från jaktmotståndare.
– Jag har tre eller fyra pärmar med dokumentation från hoten som kommit och polisens utredningar, berättar han.

Gustav ska bli skogsmaskinförare och han går på gymnasiet i Älvdalen. Jakten och skogen har alltid varit en stor del av hans liv.

– Jag har varit med på jakt sedan barnsben, berättar Gustav Brynolf.

För många är det en uppväxt att vara avundsjuk på. Men det finns människor som tycker annorlunda. Så annorlunda att de väljer att hota Gustav till livet på grund av att han är jägare.

 

”Jag tycker att det eskalerat de senaste två, tre åren. Hoten blir fler och de blir allvarligare.”

 

För hur sjukt det är kan låta är hoten mer eller mindre vardagsmat för Gustav Brynolf. Så här har vardagen varit för honom i snart fyra år.

– Det började med att en äldre släkting tog en bild på mig när jag passade en fälld älg. Bilden var fint tagen utan vare sig blod eller annat som kan upplevas som obehagligt.

Bilden postades därefter på Facebook.

– Sedan blev jag uppringd av en man som tyckte att mina föräldrar gav ett så litet barn en dålig uppfostran och att vi skulle sluta mörda djur. Bilden är borttagen från Facebook men det spelar ingen roll, berättar Gustav Brynolf.

 

Hoten har eskalerat

För sedan har hoten fortsatt att komma i en strid ström via telefon, sms och Facebook. Enligt Gustav handlar det om olika personer, såväl kvinnor som män i olika åldrar, som önskat honom illa.

– Men jag tycker att det eskalerat de senaste två, tre åren. Hoten blir fler och de blir allvarligare, säger han.

 

”Jag kommer att hitta dig”

Det senaste hotet kom via Facebook Messenger från en fingerad profil. Förutom ett rent dödshot mot Gustav riktade jaktmotståndaren även hot mot hans flickvän. Gustav vaknade upp till hoten när han tittade på sin telefon i morse. Då hade han fått tre meddelanden via Messenger.

 

I det första skickat i går kväll stod:

”NU HAR DU HÄNGT UT MIG PÅ JÄGARSIDOR OCH DIN EGNA SIDA PÅ FACEBOOK, TROR DU I DITT EGNA ÄCKLIGA SINNE ATT DET KOMMER BLI BÄTTRE?? JAG LETAR EFTER DIG OCH JAG KOMMER ATT HITTA DIG!! VET DU VAD SOM HÄNDE MED MATTIAS HEED?? FÖRVÄNTA DIG INGET MILDARE!!”

 

Strax därefter fylldes hotet på i ännu ett meddelande:

”JUST, JA. HADE INTE DU EN FLICKVÄN OCKSÅ??”

 

I morse kom ett tredje meddelande:

(Flickvännens namn) ”VAR DET VÄLL?? DU SKA FÅ LIDA LIKA MYCKET SOM DJUREN DU MÖRDAT!! DU KOMMER DÖ EN TIDIG DÖD OCH JAG KOMMER VARA EN DEL AV DEN!! VI ANTI JAKT SIDAN ÄR FLER ÄN DU TROR OCH VI KOMMER PLOCKA DIG!! DINA POLISANMÄLNINGAR KOMMER LÄGGAS NER FÖR DU KOMMER INTE FINNAS LÄNGE TILL”. Meddelandet avslutas sedan med en bostadsadress.

 

Dricka kaffe

– Jag får hotfulla telefonsamtal varje dag. På senare tid har jag erbjudit dem att komma hit så vi kan dricka kaffe och snacka med varandra som vuxna människor, men hittills har ingen kommit, säger Gustav Brynolf.

 

Är du rädd?

– Nej, egentligen inte. Jag tror inte att de som hotar mig kommer att dyka upp här. Men det är klart, allt det här tar energi, medger Gustav.

 

Har du polisanmält hoten?

– Absolut. Jag har tre eller fyra pärmar med dokumentation av hot samt polisens utredningar. Men hittills har polisen inte kommit någon vart i sitt arbete. Skolan vet också om det här.

 

Varför tror du att de hotar just dig?

– Jag vet egentligen inte. Jag har aldrig hymlat med att jag jagar och tycker att även rovdjur ska jagas. Jag vill inte utrota rovdjuren, men vi måste få jaga dem så de inte blir för många.

 

Publicerar du själv jaktbilder på sociala medier?

– Jag brukar ta selfies från jakten och jag brukar skriva om vi fällt något. Men jag har själv kompisar som inte gillar jakt och jag kan köpa att de inte vill se bilder på döda djur.

 

Har hoten fått dig att tappa lusten för jakt?

– Nej, egentligen är det tvärt om. Jakten är en laglig och viktig sysselsättning. Jag hoppas hinna hem i tid i kväll så jag kan ge mig ut och vaka på räv, säger Gustav Brynolf.

 

#stårbakomgustav

Kamrater till Gustav Brynolf har skapat en hashtag på Facebook för att visa stöd och stå upp för Gustav Brynolf. Du använder och ser den genom att skriva #stårbakomgustav

Gustav Brynolf vädjar till alla att hålla god ton i kommentarerna på sociala medier.

Kontakta oss

Är du jägare och har drabbats av näthat på grund av detta? Vill du berätta hur hatet har drabbat dig? Kontakta i så fall redaktionen för Svensk Jakt via ett mejl till webbredaktionen
@svenskjakt.se
eller genom att skicka ett meddelande till oss via vår Facebooksida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev