Trots snöbrist den senaste vintern registrerades många lodjur vid länsstyrelsernas lodjursinventeringar. Foto i hägn: Olle Olsson

Fortsatt stark lodjursstam

Det finns minst 1.220 lodjur i Sverige. Det är långt över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är minst 870 individer.

Naturvårdsverket har nu sammanställt den senaste vintern lodjursinventeringar. Vintern bjöd på barmark i stora delar av landet och en grön vinter omöjliggör en bra inventering av lodjur. Det är något som Naturvårdsverket också poängterar i sitt pressmeddelande.

”Att jämföra inventeringsresultat från ett år till ett annat bör göras med försiktighet, eftersom minskningen sannolikt är en kombination av flera olika faktorer. Ogynnsamma inventeringsförhållanden som till exempel bristen på snö försvårar inventeringsarbetet”, skriver verket i sitt pressmeddelande.

 

Något färre lodjur hittade

– Under fjolårets inventering hittades 221,5 familjegrupper och i år 205,5. Så i jämförelse med förra året är antalet registrerade familjegrupper i Sverige lägre, säger Mirja Lindberget, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i myndighetens pressmeddelande.

Samtliga länsstyrelser, förutom Gotland, får även fortsätta besluta om licensjakt på lodjur. Delegeringen gäller för den kommande jaktsäsongen och medför att ansvaret ligger kvar på regional nivå. Det innebär att länsstyrelserna bedömer om och i vilken omfattning en licensjakt kan ske under nästa år.

Gotland är undantaget eftersom det inte finns några lodjur där.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev