Publicerad 27 december 2017 - 08:42

I en debattartikel i Svenska Dagbladet kritiseras regeringens beslut om att tillåta skyddsjakt på högdräktiga kron- och dovhindar och nyfödda kalvar. Foto: Kenneth Johansson

”Etik åsidosätts vid jakt på hjortkalvar”

Regeringens beslut om utökad skyddsjakt på kron- och dovhjort väcker reaktioner. Nu framför nio forskare skarp kritik mot beslutet i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I slutet av november beslutade regeringen om en ändring i jaktförordningen som innebär att kronkalv och dovkalv blir tillåten för skyddsjakt från 1 juli till 15 april.
Beslutet har väckt en del reaktioner inom jägarkåren. Bland annat har Svenska Jägareförbundet har uttryckt kritik mot beslutet.
Nu sällar sig en grupp om nio forskare till kritikernas skara, genom en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet.

De nio forskarna, däribland docenterna Carl-Gustaf Thulin och Helena Röcklinsberg vid Sveriges lantbruksuniversitet, skriver bland annat:
”Regeringens ändring i jaktförordningen gällande skyddsjakt på kron- och dovhjort innebär att man utan beslut från länsstyrelse kan skjuta nyfödda kalvar. Beslutet innebär också att man inom ramen för denna skyddsjakt får jaga när hindarna (hondjuren) är högdräktiga.”
”Förutom att förslaget är oetiskt och torde väcka anstöt hos många människor, har regeringen i och med regeländringen totalt negligerat kunskap om hjortdjurens förvaltning, beteende och ekologi. Förvånade är också att denna regeländring kommer från en regering som anser sig ha en stark natur- och miljöprofil.”

 

”Gör om , gör rätt”

Debattörerna avslutar:
”Den nuvarande regeringen säger sig vilja stärka djurs välfärd när det gäller djurhållning och vill begränsa mängden djurförsök. Vi vill då uppmärksamma att alla vilda djur, oavsett hur karismatiska de är, bör omfattas av samma omsorg och att regeringen därmed inser det motsägelsefulla i denna regeländring. Att etiskt försvara jakt på nyfödda eller en månad gamla kalvar eller i grupper med högdräktiga hindar är orimligt. Gör om, gör rätt.”

Debattartikeln i sin helhet finns att läsa här.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram